TV Krant

Topregisseurs

Quentin Tarantino


clipboard-quentinJe hebt regisseurs en Regisseurs. Bij de eerste kijk je vanwege de film, niet de maker. Bij de tweede kijk je vanwege de regisseur, wat voor film het ook is. TV Krant neemt deze categorie top regisseurs onder de loep.

WIE
Quentin Jerome Tarantino, geboren op 27 maart 1963 in Knoxville.

EERSTE STAPPEN
Zijn zestienjarige moeder vernoemde hem naar het personage Quint in westernserie 'Gunsmoke'. Toen Tarantino zelf zestien was, stopte hij met school om acteerlessen te nemen en te werken in de videotheek. De urenlange gesprekken met collega's en klanten over wat zij leuk en niet leuk vonden (en natuurlijk het zien van honderden films), vormden een inspiratiebron voor zijn toekomstige carrière als regisseur en scriptschrijver. Een filmstudio kocht zijn eerste filmscript, maar wilde de videotheekmedewerker aanvankelijk niet op de regiestoel zetten. Pas toen Tarantino een ander script verkocht ('True romance') had hij genoeg krediet om toch 'Reservoir dogs' te mogen regisseren. "Als je maar genoeg van goede films houdt, kun je zelf ook een goede film maken."

KENMERKEN
Geweld, messcherpe dialogen en de gave om belegen muziek weer heerlijk in het gehoor te laten klinken. Verder is er vaak een camerashot vanuit een kofferbak in zijn films, en bezorgt Tarantino graag 'vergeten acteurs' een comeback: John Travolta ('Pulp fiction'),Pam Grier en Robert Forster ('Jackie Brown') en David Carradine ('Kill Bill: Vol. 2'). En misschien is het ons patriottisme, maar we zien vaak een Nederlandse connectie in QT's films: het nummer 'Little green bag' van 'onze' George Baker Selection in 'Reservoir dogs', het friet-met-mayonaise-in-Amsterdam- gesprek in 'Pulp fiction', de Rutger Hauer- opmerking in 'Jackie Brown' en de echte naam van The Bride in het 'Kill Bill'-tweeluik: Beatrix.

PRIJZEN
83 awards, waaronder twee keer de Oscar voor Beste Script, voor 'Pulp fiction' en 'Django unchained'.

BESTE FILM
Tarantino noemt 'Pulp fiction' zelf zijn 'rock-'n' roll spaghetti western'. Deze in Amsterdam geschreven misdaadfilm (drie verhalen over één verhaal) is sinds hij uitkwam in 1994 vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

SLECHTSTE FILM
'Death proof' is een smoezelige ode aan de B-film uit de jaren zeventig, die zo goed gemaakt is dat het resultaat zelf als B-film overkomt.

MUZE
Samuel L. Jackson zit in vijf van de acht speelfilms van Tarantino, evenals in het door QT geschreven 'True romance'. Toch noemt hij Uma Thurman zijn muze.

HOEVEEL BIOSCOOPFILMS
Acht. Het hadden er negen kunnen zijn, want in 1987 maakte hij de zwart-witfilm 'My best friend's birthday'. Door een brand tijdens het ontwikkelen ging een groot deel van die film verloren, en zijn er maar 36 minuten bewaard gebleven.

NET NIET GEREGISSEERD
Na 'Reservoir dogs' werd Tarantino gevraagd om 'Speed' te maken. Hij koos er echter voor om zijn eigen script te verfilmen: 'Pulp fiction'. In 1997 zei QT ook nee tegen 'Men in black'.

QUOTE
"Ik ging niet naar de filmacademie, ik ging naar films."