TV Krant

Topregisseurs

Woody Allen


clipboard-woodyAls je naar de film gaat, maakt het meestal niet uit wie hem gemaakt heeft. Maar soms ga je voor de regisseur. TV Krant neemt deze topregisseurs onder de loep.

WIE
Allan Stewart Konigsberg, geboren op 1 december 1935 in New York City.

EERSTE STAPPEN
Toen hij drie jaar oud was, nam zijn moeder hem mee naar 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen'. Naar eigen zeggen raakte Allen toen verslaafd aan films en werd de bioscoop zijn tweede thuis. Op vijftienjarige leeftijd schreef hij grappen voor een lokale krant en later ging Allen schrijven voor talkshows. Omdat hij vond dat zijn grappen door anderen niet goed gebracht werden, werd hij stand-up komiek. Hij veranderde zijn naam in Woody Allen en ontwikkelde zijn neurotische, nerveuze en intellectuele alter ego waar hij nu nog steeds om bekendstaat (grappig genoeg was hij juist een erg populaire en ook sportieve student, die uitblonk in baseball en basketbal). Allen schreef zijn eerste filmscript met 'What's new pussycat' (1965), waar hij ook een rolletje in speelde. Hij gaf zichzelf de beste teksten, tot hoofdrolspeler Peter Sellers die opeiste. Vanaf dat moment wist Woody dat hij alleen aan een film kon werken als hij er complete creatieve controle over had. Zijn eerste film als regisseur was 'What's up, tiger Lily?' (1966).

KENMERKEN
Bijna al zijn films beginnen met witte letters (Windsor typeface) op een zwarte achtergrond, terwijl er jazzmuziek speelt. De locatie is vaak New York, met Allen zelf als neurotische inwoner. Het verhaal draait negen van de tien keer om relatieperikelen bij de intellectuele bovenlaag. Er komen referenties voorbij aan beroemde schrijvers en klassieke Europese films. Allens films, zelfs zijn comedy's, hebben filosofische ondertonen.

PRIJZEN
130 awards, waaronder de Oscar voor Beste regisseur voor 'Annie Hall' (1977).

BESTE FILMS
Zijn bekendste zijn 'Annie Hall' (zette de standaard voor de hedendaagse romantische comedy), 'Manhattan' uit 1979 (een ode aan zijn stad New York) en 'Match point' uit 2005. Deze sexy thriller was zijn eerste Europa-film en markeerde zijn glorieuze comeback na een stel routineuze producties.

SLECHTSTE FILMS
Woody Allen filmt in zo'n moordend tempo dat het niet allemaal juweeltjes kunnen zijn. Wie herinnert zich nog films als 'September' (1987), 'Alice' (1990) of 'Hollywood ending' (2002)? 

MUZES
Met ex-geliefden Diane Keaton en Mia Farrow heeft hij respectievelijk acht en dertien films gemaakt. De enige film waar Keaton en Farrow samen in speelden was 'Radio days' (1987).

HOEVEEL BIOSCOOPFILMS
44 (!) films. Sinds 1982 heeft Allen zelfs minimaal één filmproject per jaar gedaan.

QUOTE
“De twee grootste misvattingen rond mijn persoon? Dat ik een intellectueel ben omdat ik een bril draag, en dat ik een kunstenaar ben omdat mijn films niet veel geld opleveren.”