TV Krant

Topregisseurs

Steven Spielberg


clipboard-spielbergJe hebt regisseurs en Regisseurs. Bij de eerste kijk je vanwege de film, niet de maker. Bij de tweede kijk je vanwege de regisseur, wat voor film het ook is. TV Krant neemt deze categorie top regisseurs onder de loep.

WIE
Steven Allan Spielberg, geboren op 18 december 1946 in Cincinnati.

EERSTE STAPPEN
Hij zag op zesjarige leeftijd ‘The greatest show on earth’ in de bioscoop. “Mijn lot werd toen bezegeld, die dag in 1952.” Als puber maakte Spielberg al filmpjes, wat bleek te helpen tegen het pesten. “De pestkoppen vonden mijn films fantastisch, waardoor ik er plotseling bij hoorde.” Na te zijn afgewezen voor de filmacademie, maakte hij de korte film ‘Amblin’ (later ook de naam van zijn productiemaatschappij), glipte het terrein van de Universal studio’s binnen en kraakte een leeg kantoor. Hier wekte Spielberg de indruk dat hij een professioneel regisseur was, wat hem een contract bij de tv-tak van Universal opleverde. 

Na een aantal afleveringen van series te hebben gemaakt, verscheen zijn eerste officiële bioscoopfilm, de roadmovie ‘The sugarland express’ (1974). Het was een succes, maar dat was nog niets vergeleken met de film die hij een jaar later uitbracht: ‘Jaws’. De rolprent wordt officieel gezien als de start van de blockbustertraditie in de zomer.

KENMERKEN
Vaak zijn de hoofdpersonen – net als hijzelf – kinderen van gescheiden ouders (‘E.T. the Extra-Terrestrial’, ‘Catch me if you can’). Belangrijke gebeurtenissen of beelden worden gezien vanuit de achteruitkijkspiegel van de auto (‘Duel’, ‘E.T. the Extra-Terrestrial’,Jurassic Park’, ‘Schindler’s list’). Buitenaardse wezens en WO II keren vaak terug bij Spielberg en zijn films worden altijd van muziek voorzien door John Williams. Zoals de klassieke dreigende tonen in ‘Jaws’ (‘Dumdum...Dumdum… dumdumdumdumdum-dum…’).

PRIJZEN

De teller staat nu op 144 awards, waaronder drie Oscars (Beste Film voor ‘Schindler’s list’, Beste Regisseur voor ‘Schindler’s list’ en ‘Saving private Ryan’) en zes Golden Globes.

BESTE FILM
Zelf heeft Spielberg aangegeven dat hij wil worden herinnerd om ‘E.T. the Extra-Terrestrial’ en ‘Schindler’s list’. Wij zijn het daar mee eens.

SLECHTSTE FILM
‘Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull’ viel op vele fronten tegen: het verhaal zat vol onwaarschijnlijkheden (een atoombom overleven door in een koelkast te kruipen?) en de effecten waren matig.

MUZE
“Richard Dreyfuss is mijn alter ego”, aldus Spielberg. De acteur draafde op in drie films: ‘Jaws’, ‘Close encounters of the third kind’ en ‘Always’.

HOEVEEL BIOSCOOPFILMS
27 (28 als je ‘Duel’ uit 1971 meerekent. Deze was gemaakt voor televisie, maar werd in Europa toch in de bioscoop uitgebracht).

NET NIET GEREGISSEERD
Hij kon ‘Big’ maken, maar Spielberg wilde zijn zus Anne niet overschaduwen, die het (Oscargenomineerde) script schreef. Twee keer deed hij een verzoek om een James Bond-film te maken, maar hij werd begin jaren zeventig afgewimpeld door producer Albert Broccoli: “We huren alleen maar Britse, doorgewinterde regisseurs in.”

QUOTE
“Ik denk altijd aan het publiek als ik aan het filmen ben. Want ik bén het publiek.”