TV Krant

Topregisseurs

Paul Verhoeven


clipboard-paul verhoevenJe hebt regisseurs en Regisseurs. Bij de eerste kijk je vanwege de film, niet de maker. Bij de tweede kijk je vanwege de regisseur, wat voor film het ook is. TV Krant neemt deze categorie top regisseurs onder de loep.

WIE
Paul Verhoeven, geboren op 18 juli 1938 in Amsterdam.

EERSTE STAPPEN
Als enig kind van een hoofdonderwijzer en een hoedenmaakster verhuisde Paul in 1943 naar Den Haag. Hun huis stond vlakbij een Duitse raketinstallatie, die diverse keren werd gebombardeerd. “Ik herinner me geweld, brandende huizen, dode lichamen op straat en een continu gevoel van gevaar. Het was één groot spannend avontuur, en heeft me erg beïnvloed als filmmaker.” Nadat Verhoeven aan de universiteit Leiden was afgestudeerd in wiskunde en natuurkunde vervulde hij zijn dienstplicht bij de marine, waar hij de documentaire ‘Het korps mariniers’ (1965) maakte. Vanaf 1969 werd hij bekend met de ridder-serie ‘Floris’. Hij brak door met zijn tweede film, ‘Turks fruit’ (1973) naar het boek van Jan Wolkers; met 3,5 miljoen verkochte bioscoopkaartjes nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit.  

KENMERKEN
Paul Verhoeven staat bekend om zijn expliciete, seksueel getinte beelden (‘Turks fruit’, ‘Basic instinct’, ‘Showgirls’), het rauwe geweld (“Mijn films reflecteren het geweld van de maatschappij”), de christelijke symboliek (‘Spetters’, ‘De vierde man’ en Verhoeven noemt ‘RoboCop’ zijn “Jezus-film”) en de Tweede Wereldoorlog (‘Soldaat van Oranje’, ‘Zwartboek’).

PRIJZEN
25, waaronder vijf Gouden Kalveren.

BESTE FILM
'Turks fruit’ werd in 1999 uitgeroepen tot ‘Nederlandse film van de eeuw’. ‘Soldaat van Oranje’ bezette de tweede plaats. Toen Verhoeven na de vernietigende kritiek op ‘Spetters’ midden jaren tachtig naar de VS trok, maakte hij zijn Amerikaans debuut met het nog steeds uitstekende ‘RoboCop’ (1987).

SLECHTSTE FILM
‘Showgirls’ was bedoeld als erotisch drama, maar werd door velen gezien als comedy. De film kreeg zeven Razzie Awards, en Paul Verhoeven was zo sportief om die voor Slechtste Regisseur zelf op te halen.

MUZE
Met Rutger Hauer heeft Paul vijf films gemaakt, en de tv-serie ‘Floris’. “Paul was mijn film-vader”, aldus Hauer. “Na onze laatste samenwerking met ‘Flesh+blood’ uit 1985 bood hij me nog wel rollen aan, onder andere in ‘Zwartboek’, maar ik vond de personages niet zo interessant. Maar als we beiden lang genoeg leven, doen we zeker nog een film."

HOEVEEL BIOSCOOPFILMS
15, waarvan hij de laatste, ‘Steekspel’ (2012) als een “halve Verhoeven” typeert. Het publiek mocht scriptideeën insturen en daaruit werd een film van vijftig minuten gedestilleerd.

NET NIET GEREGISSEERD
Verhoeven sloeg het aanbod af om drie vervolgfilms achter elkaar op te nemen van ‘2 fast 2 furious’ uit 2003 (wat op zijn beurt een vervolg was van ‘The fast and the furious’ uit 2001).

QUOTE
“Amerikaanse critici klagen altijd over 13-in-één dozijn films, maar als je ze dan iets riskanter maakt is het ook niet goed.”