TV Krant

Topregisseurs

Clint Eastwood


clintAls je naar de film gaat, maakt het meestal niet uit wie hem gemaakt heeft. Maar soms ga je voor de regisseur. TV Krant neemt deze topregisseurs onder de loep.

WIE
Clinton Eastwood jr., werd geboren op 31 mei 1930 in San Francisco.

EERSTE STAPPEN
Al vanaf zijn eerste klussen als acteur irriteerde het Eastwood dat een regisseur scènes tig keer liet overdoen, voor die ene, perfecte take. De jonge acteur vond dat tijd- en geldverspilling en nam zich voor dat ooit zelf anders te doen. Dat deed hij gelijk met zijn regiedebuut ‘Play Misty for me’ (1971), die hij vier dagen onder het aantal geplande draaidagen én voor 50.000 dollar onder het budget maakte. 

KENMERK
‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ slaat helemaal op de films van Eastwood. Zijn producties zijn geen visuele spektakels en hij laat zijn spelers nooit over-the-top acteren. Hoe- wel Eastwood het imago heeft van een rechtse cowboy, sijpelt in zijn films vaak sympathie door voor ‘linkse’ stokpaardjes als euthanasie, gelijkheid tussen rassen en sekse, en de waanzin van oorlog.

PRIJZEN
Voor de belangrijkste filmprijs, de Oscars, werd hij pas in 1992 voor het eerst genomineerd. Toen was het ook wel gelijk raak. Voor zijn meesterlijke western ‘Unforgiven’ won Eastwood de Awards voor Beste Regisseur én Beste Film. Een dubbelklapper die hij in 2004 overdeed met het boksdrama ‘Million dollar baby’. De destijds 74-jarige Eastwood was de oudste regisseur die ooit een Oscar won. In de zaal zat zijn apetrotse, 96-jarige moeder…

BESTE FILMS
Zijn Oscarfilms, ‘Unforgiven’ en ‘Million dollar baby’ blijven ontroerende en meeslepende toppers. En romantici zullen ongetwijfeld een zwak hebben voor ‘The bridges of Madison County’.

SLECHTSTE FILMS
Het te zweverige ‘Hereafter’, de rommelige biografie ‘J. Edgar’ en het matte muziekdrama ‘Jersey boys’ behoren niet tot zijn beste films. Gelukkig volgde hij dit trio op met het prima ‘American sniper’. 

MUZES
Met Sondra Locke maakte Eastwood maar liefst zes films, van ‘The outlaw Josey Wales’ (1976) tot ‘Sudden impact’ (1983). Wat absoluut meespeelde is dat ze in deze tijd een relatie hadden. 

HOEVEEL BIOSCOOPFILMS
De teller staat op 34. Momenteel is Eastwood bezig een remake van de klassieker ‘A star is born’ van de grond te krijgen. 

NET NIET GEREGISSEERD
Eastwood had interesse in de regie van ‘Angels & Demons’, de tweede film rond het personage Robert Langdon uit de boeken van Dan Brown. Maar Ron Howard, de regisseur van de eerste film ‘The Da Vinci code’, had al contractueel laten vastleggen dat hij het vervolg ook zou maken. 

QUOTE
“Sommige regisseurs vinden dat opnamen zwaar moeten zijn en lang moeten duren. Maar ik houd ervan om snel te filmen, zodat de acteurs het gevoel hebben dat we ergens naartoe werken, in plaats van één miezerige scène per dag.”