TV Krant

Circumstance (2011)


circ.jpg
'Circumstance' is een opmerkelijke film over twee opgroeiende pubermeiden. Het verhaal gaat over de verlangens van de jeugd: liefde, drank, feest en vrijheid. Helaas liggen deze wensen in Iran nogal gevoelig.

De knappe, zestienjarige Atafeh (Nikohl Boosheri) komt uit een welgestelde familie. Haar moeder is chirurg en haar vader doceert muziek. Broer Mehran (Reza Sixo Safai) heeft een vlekje opgelopen door zijn drugsgebruik, maar nu hij uit een afkickkliniek komt, is hij van plan zijn leven te beteren. Atafehs hartsvriendin Shireen (Sarah Kazemy) heeft het minder rijk. Ze woont bij haar oom sinds haar ouders zijn geëxecuteerd. Samen proberen de meiden volop te genieten van hun jeugd. Ze lopen allerlei illegale feestjes af, waar westerse muziek draait en drank en drugs voorhanden zijn. Het toppunt van lol beleven ze bij het in het Perzisch nasynchroniseren van een pornofilm. Dat veel van hun pleziertjes in Iran verboden zijn, deert de meiden niet.Ze weten het wel, en doen ook voorzichtig, maar de echte risico's lijken ze te onderschatten, zoals de jeugd eigen is. Er komt natuurlijk een moment dat Atafeh en Shireen geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid van de Iraanse onderdrukking. Dat Mehran intussen het religieuze pad heeft gekozen helpt hen daarbij niet.

Aangrijpend en overtuigend

'Circumstance' is de zeer gewaagde debuutfilm van de Iraans-Amerikaanse regisseuse Maryam Keshavarz. Het 'geheime' moderne leven in Iran en de onderdrukkende kant van het strenge regime worden zo openlijk in beeld gebracht dat de film geen schijn van kans maakt de Iraanse bioscopen te bereiken. De opnamen vonden plaats in Libanon en de cast werd ook met zorg buiten Iran gezocht, want de actrices kunnen dat land vast niet meer straffeloos bezoeken. Het doorbreken van talloze Iraanse geboden, verboden en taboes is echter slechts een aspect van de film. Keshavarz slaagt er bovendien in de levens van twee puber-meiden geloofwaardig in beeld te brengen. De vriendschap overtuigt, het gedrag van de personages ook. Ondanks het zware onderwerp heeft 'Circumstance' humor en af en toe een soort lichtvoetigheid die aan een komedie doet denken. Dubai geldt voor de meiden als het beloofde land van vrijheid, waar ze alleen maar van kunnen dromen.

Vandaag op TV