TV Krant

The Expendables 2 (2012)


The-Expendables-2-release-date.jpg
De expendables zijn terug! Onder leiding van Barney Ross (Sylvester Stallone) krijgt het team van huurlingen een ogenschijnlijk simpele klus, die echter gierend uit de hand loopt. Het levert een actiefilm uit de oude doos op, gebracht door veteranen uit het vak.

De gimmick van de Expendables-films is briljant: zet zoveel mogelijk oude en een paar nieuwe actiehelden in één film. Het maakt niet uit hoe goed of slecht de film uiteindelijk is, fans komen toch wel kijken naar het unieke feit dat al die krachtpatsers voor het eest samen te zien zijn. ‘The expendables’ (2010) maakte die droom waar, maar deed ook niet meer dan dat. Het houterige, humorloze verhaaltje deed de film niet naar een hoger niveau uitstijgen. De makers hebben geleerd van hun fouten, en ‘The expendables 2’ is op alle fronten beter. Opperhoofd Sylvester Stallone heeft de regie dit keer uit handen gegeven aan Simon West (‘Con air’) die het allemaal een stuk smeuïger en gelikter in beeld brengt. En met humor. Het is grappig als Schwarzeneggers personage “Waar is Rambo?” roept, of Bruce Willis “I’ll be back” te horen zeggen.

Orgie
Subtiel? Nee, maar dat pretendeert de film ook nergens te zijn. Het draagt zijn lompheid vier op de borst, en excelleert in over-de-top actiescènes: helikopters, bruggen, zelfs complete dorpen worden in een orgie van ontploffingen en geweld met de grond gelijk gemaakt. Het sterrenteam, naast Stallone o.a. bestaande uit Jason Statham (Lee Christmas), Dolph Lundgren (Gunnar Jensen) en Jet Li (Yin Yang) heeft duidelijk lol in hun rollen. Slim wordt de meeste tekst gegeven aan degenen die écht kunnen acteren (Statham) en mogen onverstaanbare mompelaars als Lundgren het bij een oneliner houden.

Verademing
‘The expendables 2’ zet geen nieuwe standaard in het actiegenre. Het grijpt eerder terug naar de jaren 80, het decennium van de ‘Eerst schieten, dan praten’-films. Het gaat niet om diepere lagen, emoties of gelijkheid tussen man en vrouw. Maar stiekem is het een verademing om weer eens een actiefilm te zien die niet politiek correct is, en waar het gaat om lekker knallen. En ja, het blijft leuk om al die actiehelden in één film te zien.

Vandaag op TV