TV Krant

Huisvrouwen bestaan niet 2 (2019)


Huisvrouwen.jpg
‘Huisvrouwen bestaan niet 2’ keert terug naar de prettig gestoorde huishoudens van moeder Loes (Loes Luca) en haar dochters Marjolein (Jelka van Houten) en Gijsje (Eva van de Wijdeven). TV Krant sprak met de twee zussen.

Wat voegt dit vervolg toe aan de eerste film?
Eva: “Wat ik persoonlijk tof vind is dat er meer drama in zit. De film heeft humor en is luchtig, maar er zit ontwikkeling in de karakters, dus er is meer diepgang voor ons om te spelen.”

Scheelt het bij een vervolg dat je de cast al kent?
Jelka: “Zeker! Het voelt niet meer als de eerste dag op een nieuwe school, dat je nog aan elkaar moet wennen. Het was nu alsof we na de schoolvakantie weer lekker aan de slag gingen met dezelfde klas.
Al moest ik er zelf wel even inkomen op de eerste draaidag. Hoe speelde ik Marjolein ook alweer? Ik moest een beetje terugvinden wat haar stijltje is.” Eva: “Bij een vervolg weet je al ontzettend goed wie die karakters zijn. Zo kun je meer kleur leggen in het leven van die vrouwen.”

Wat maken Marjolein en Gijsje allemaal mee?
Jelka: “De midlifecrisis is het thema van Marjolein. In de eerste film was ze haar leven nog een beetje aan het opbouwen. In de tweede film is ze gevoelsmatig al honderd jaar bij haar man en kinderen.
Dan kom je op een gegeven moment in een crisis terecht.” Eva: “Aan het eind van de eerste film kreeg Gijsje een baby. We maken nu een kleine tijdsprong, want de baby is nu een peuter. Verder is Gijsje nog steeds een carrièrevrouw. Ze wordt genomineerd voor Beste ReclameMAN van het Jaar, en die titel wil ze natuurlijk graag winnen. Vergeleken met haar moeder en zus heeft Gijsje het goed voor elkaar. Ze is keihard aan het knallen.”

Lijken de personages op jullie?
Jelka: “Ik gebruik mezelf natuurlijk als instrument. Dus je komt altijd dicht bij jezelf, alleen al qua stem en woord­gebruik. Maar verder is het wel een ander persoon. Marjolein is iets harder en korter door de bocht dan ik ben.”Eva: “Qua stijl, leven en smaak is Gijsje echt een heel andere vrouw dan ik. Maar wat ik wel herken is die drive: ze heeft een doel, gaat eropaf en niemand houdt haar tegen.”

Jelka, jouw vriend Henry van Loon heeft een rolletje als yogaleraar. Hoe is het om met hem te spelen?
“Heel leuk, maar ook ingewikkeld. Er is geen romantisch linkje tussen onze personages. Ik moest hem juist vooral níét leuk vinden. Maar als ik de scène terugkijk, zie ik dat het niet helemaal zuiver gespeeld is. Op een gegeven moment heb ik een verliefde blik in mijn ogen… Maar waarschijnlijk zie ik dat alleen, anders hadden ze dat moment wel uit de film gesneden.”

Op naar ‘Huisvrouwen bestaan niet 3’?
Jelka: “Met dit team zou ik sowieso meer willen doen. Dus ik zou het zeker leuk vinden.” Eva: “Wat mij betreft komt die er zeker. Waar die over moet gaan? Dat ga ik overleggen met de meiden!

Vandaag op TV