TV Krant

Huisvrouwen bestaan niet (2017)


TVK1750_14_15_01.jpg
‘Huisvrouwen bestaan niet’ laat zien dat huisvrouwen wel degelijk bestaan, en dat ze komen in allerlei soorten en maten. Het levert een herkenbare komedie op.

Eerst was er het boek ‘De huisvrouwmonologen’ van Sylvia Witteman. Dit resulteerde in een theatervoorstelling onder dezelfde naam, en nu dus een film. Hiervoor heeft men naast de titel ook de dynamiek veranderd. Draaide het in het boek en theater om drie vriendinnen, nu zijn het een moeder en haar twee dochters. Maar verder is het wederom een droogkomische blik op het leven van de moderne huisvrouw, die zich met vallen en opstaan door haar bestaan heen ploetert.

Tegenpolen
Omdat moeder Loes (Loes Luca) en dochters Gijsje (Eva van de Wijdeven) en Marjolein (Jelka van Houten) tegenpolen zijn, herkent elke kijker zich in minstens één van hen. Gijsje met haar strikt volgens de agenda geleefde leven. Marjolein die zich graag bij de keurige schoolpleinmoeders wil aansluiten, maar met haar warrige hoofd regelmatig afspraken als luizenmoeder of ophaalmoeder vergeet. En Loes, die graag haar hoofd in het zand steekt terwijl de aanmaningen voor betalingen zich ophopen.

Inleven
Is het een film alleen voor vrouwen? Nee, want zaken als een ‘boss from hell’ en de kracht van familiebanden zijn herkenbaar voor beide seksen. En mannen kunnen zich prima inleven in de mannelijke bijrollen. Zoals die van Kay Greidanus, die Gijsjes vriend Jasper speelt. Zij doet alles met de agenda, dus ook hun seksleven is tot de minuut gepland. ‘Dag spontaniteit en erotiek!’, verzucht zowel Jasper als de meelevende kijker.

Vandaag op TV