TV Krant

Dog days (2018)


12-1864x1049.jpg
In het vederlichte ‘Dog days’ geven honden hun baasjes nét het duwtje in de rug om verliefd te worden, vriendschap te sluiten en een gezin te stichten.

Om de zoveel jaar komt er een film uit waarin honden een belangrijke rol spelen. Deze zijn meestal van het schattige soort. ‘Lassie’, ‘Benji’, ‘101 dalmatians’, ‘Air Bud’… Als een van de weinige kwaadaardige tegenhangers van die lieve, slimme beesten is er ‘Cujo’. In die laatste bloeddorstige categorie valt ‘Dog days’ zeker niet. Het is een romantische komedie waarin verschillende verhaallijnen worden gevolgd. We zien de ontluikende vriendschap tussen een eenzame bejaarde man en een jonge pizzabezorger, de opbloeiende liefde tussen de presentatoren van een ochtendshow, het echtpaar dat een band wil opbouwen met hun geadopteerde dochtertje, de asieleigenaar die een oogje heeft op de vrolijke vrijwilligster en een nietsnut van een broer die aan zijn zus wil laten zien dat hij echt iets in zijn mars heeft.

Hondsdagen
In het Nederlands vertaald zijn ‘dog days’ de hondsdagen: de periode van eind juli tot eind augustus, gemiddeld de warmste tijd van het jaar. De film ‘Dog days’ pikt met zijn release op 23 augustus nog net het staartje van de hondsdagen mee. Over staartjes gesproken: de echte sterren van deze film zijn de honden van de hoofdrolspelers. De honden zijn de katalysator voor hun baasjes om nu eindelijk eens stappen te ondernemen. De viervoeters brengen ze met elkaar in verbinding en dwingen de baasjes tot verantwoordelijkheid.

Meewarig
De acterende honden verstaan hun vak: ze bewegen keurig van A naar B en kijken hun ploeterende eigenaren mooi meewarig aan. Je ziet ze bijna denken: ‘het kan allemaal zo simpel, wat doen jullie tweevoeters toch moeilijk. Als je iemand leuk vindt, zeg het dan!’ Maar ja, als de menselijke hoofdpersonen direct zouden zeggen wat ze willen, was dit een erg korte film geworden. Het is nu zelfs een behoorlijk lange zit: ‘Dog days’ duurt bijna twee uur.

Geen kater
Al die verschillende verhaallijnen kennen genoeg leuke momenten, waardoor het niet heel erg op de zenuwen gaat werken dat de personages continu om elkaar heen draaien. En het helpt dat er een frisse, vrolijke meid als Vanessa Hudgens meespeelt. Haar personage Tara, vrijwilligster bij een hondenasiel, is het zonnetje van de film. Ook aanstekelijk leuk is de gortdroge Thomas Lennon. Zijn Greg reageert hilarisch onderkoeld op de onmogelijke buien van zijn pas bevallen echtgenote. Dit soort ingrediënten zorgt ervoor dat ‘Dog days’ geen kater achterlaat.

Vandaag op TV