TV Krant

Murder on the Orient Express (2017)


TVK1745_14_15_02.jpg
Het zit wel snor met deze verfilming van het klassieke verhaal van Agatha Christie! Detective Hercule Poirot wordt zeer goed gespeeld en de trein rijdt langs schitterende landschappen.

Het boek van Agatha Christie dateert van 1934 en kwam in Nederland eerst uit als ‘De ingesneeuwde treinwagon’. In 1974 verscheen de eerste verfilming met Albert Finney als de besnorde speurder, later volgden er nog vier, waaronder een Japanse miniserie. Het basisverhaal is al die jaren vrijwel onveranderd. Er wordt een moord gepleegd in een super-de-luxe trein, die vastloopt in een heleboel sneeuw. Hercule Poirot gaat op zoek naar de moordenaar en ontdekt dat iedereen een motief heeft. Meer verraden zou zonde zijn.

Visueel verbluffend
Deze versie is visueel verbluffend. Het begint al met een prachtige scène bij de klaagmuur in Jeruzalem, waar Hercule Poirot (Kenneth Branagh) onderzoekt of een rabbijn, dominee of imam (Poirot: “Het lijkt wel een mop”) een kostbaar kistje heeft gestolen. Daarna reist hij per stoomschip naar Istanboel en checkt in op de Orient Express. De trein is al een lust voor het oog, met luxe tapijt, prachtig glaswerk en met duur hout verfraaide slaapcabines; maar het landschap vol valleien en besneeuwde toppen is nog fraaier. De Zweinstein-expres uit de Harry Potter-films leverde al fraaie plaatjes, maar deze film doet er nog wat scheppen bovenop.

A-sterren-trein
Ook de treinpassagiers zijn de moeite van het bekijken waard. De trein vervoert maar liefst zes A-sterren die stuk voor stuk in hun eentje een film zouden kunnen dragen. Naast Kenneth Branagh herkennen we Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Judi Dench, Willem Dafoe en Johnny Depp. Ook is onze Nederlander Marwan Kenzari (‘Wolf’ en ‘Hartenstraat’) van de partij als de conducteur. Kenzari timmert volop aan de weg en is in meer Hollywoodfilms te zien dan menig andere landgenoot.

Perfecte Poirot
De coupés bulken dus uit van het acteertalent, maar Kenneth Branagh steekt er met kop en schouders bovenuit. Hij is regisseur én acteur, maar weet die twee disciplines goed te combineren en zet een onvergetelijke Hercule Poirot neer. Zijn detective is razendslim, denkt veel stappen vooruit en ondervraagt mensen op een onnavolgbare wijze. Daarnaast is er ruimte voor grapjes, zoals rond het snorrenkapje waarmee de speurder slaapt en zijn afkeur van imperfectie: “Doe je stropdas recht.” De vertolking van Branagh mag zich meten met die van illustere voorgangers als David Suchet, Alfred Molina, Albert Finney en Peter Ustinov.

Death on the Nile
Het enige echte nadeel van deze verfilming met een strak verhaal en volop sterren is dat er vrij veel gepraat wordt. Dat kan voor hedendaagse kijkers, die aan snelle beeldwisselingen gewend zijn, mogelijk wat traag overkomen. Wel zijn die gesprekken kort en stuk voor stuk interessant omdat ze nieuw licht doen schijnen op de moord. Daarnaast valt er volop te genieten van de bijzondere karakters en de overweldigend fraaie plaatjes. Daarom kijken we al vooruit naar ‘Death on the Nile’ die aan het eind van de film aangekondigd wordt. Agatha Christie schreef ruim tachtig verhalen over Poirot, dus we hopen op een lange reeks.

Vandaag op TV