TV Krant

All the money in the world (2017)


TVK1801_14_15_01.jpg
Als de kleinzoon van de rijkste man ter wereld wordt ontvoerd, zou het betalen van losgeld geen probleem moeten zijn… toch? Helaas wel, blijkt uit het op ware feiten gebaseerde ‘All the money in the world’.

In de zomer van 1973 wordt Paul Getty III (Charlie Plummer) in Rome ontvoerd. Hij is het kleinkind van J. P. Getty (Christopher Plummer), die miljardair is geworden in de oliehandel. De ontvoerders eisen 17 miljoen van Pauls moeder Gail (Michelle Williams). Maar er is een probleem: J.P. wil geen cent betalen. Gail moet nu heel vindingrijk zijn om zonder geld haar zoon te bevrijden.

Spacey
Nog voordat de film uitkwam heeft ‘All the money in the world’ heel wat opschudding veroorzaakt. De reden: Kevin Spacey. De acteur kroop namelijk in de huid van J. P. Getty (1892 – 1976). De film was al af, en de poster en trailer waren al te zien… En toen raakte Spacey in opspraak wegens seksueel misbruik. De filmmaatschappij nam toen een uniek besluit: Begin november, anderhalve maand voordat ‘All the money in the world in Amerika uit zou komen, werd besloten alle scènes van Spacey over te doen met Christopher Pummer. Het lieve sommetje van deze reshoots was tien miljoen dollar.

Gierigheid
Waren de reshoots het geld waard? Waarschijnlijk niet volgens de echte J. P. Getty, die berucht was om zijn gierigheid. Een paar mooie voorbeelden hiervan zitten in de film. Zo zien we Getty zijn eigen sokken wassen in de badkuip van een hotelkamer. Die paar dollar die hij aan de wasserette kwijt zou zijn, houdt hij zo mooi in eigen zak. En het losgeld voor zin kleinzoon betaalt hij ook niet. Al draait J.P. later bij, als blijkt dat hij losgeld van de belasting kan aftrekken…

Wantrouwen
Het grote voordeel dat Christopher Plummer heeft op zijn voorganger Kevin Spacey is de leeftijd. Net als Getty destijds is Plummer een man van in de tachtig. Op het internet is nog de trailer te vinden met Spacey in de rol, en je ziet dat de vijftiger ouder is gemaakt onder een dikke laag make-up. Plummer heeft dat allemaal niet nodig. Naast dit cosmetische feit acteert hij gewoon heel erg goed. In zijn verbeten blik zie je een diep wantrouwen in de medemens, die alleen maar op zijn geld uit is. Je zou bijna vergeten dat Plummer ‘maar’ een bijrol heeft, zoveel indruk maakt hij.

Oor
Meesterfilmer Ridley Scott (‘Alien’, ‘Gladiator’) weet goed een broeierige sfeer te creëren. Hij weet echter minder goed raad met het verhaal. Deze komt wat spanningsloos over. Nergens heb je het gevoel dat er echt iets op het spel staat. Paul wordt niet slecht behandeld, en er ontstaat zelfs een soort van vriendschap met zijn hoofdbewaker. Pas als de ontvoerders hun eisen kracht willen bijzetten door het oor van Paul af te snijden, merk je als kijker pas in wat voor levensgevaarlijke situatie hij zich bevindt. Die daad zorgt ervoor dat de film in de laatste akte alsnog in een hogere versnelling schiet. Maar de toevallige aanwezigheid van Christopher Plummer is wat ‘All the money in the world’ écht het bekijken waard maakt.

Vandaag op TV