TV Krant

HhhH (2017)


TVK1740_14_15_04.jpg
Na een eerdere film en de tv-serie van de VPRO verschijnt er nu weer een film over nazileider Reinhard Heydrich. Het is een redelijk geslaagde biografie met een bijrol als SS’er voor onze landgenoot Barry Atsma.

Het is 75 jaar geleden dat nazikopstuk Reinhard Heydrich omkwam, een van de bedenkers van de Holocaust. De film valt in twee delen uiteen. In het eerste deel krijgen we een biografie van Heydrich (Jason Clarke) en valt vooral zijn koele, berekenende houding op. Hij verklaart rustig: “De eliminatie van elf tot twaalf miljoen individuen vereist een goed systeem.” De workaholic Heydrich klimt snel op binnen de nazigelederen en niets lijkt hem te raken. Bij de geboorte van zijn eerste kind werkt hij door en vraagt aan de telefoon emotieloos: “Jongen of meisje?”

Over lijken
In het tweede deel van de film verschuift de aandacht naar de aanslagplegers die naar Praag komen om een aanslag op de monsterlijke Heydrich te beramen. Hun vriendschap en overtuiging komt goed over. Jason Clarke acteert knap de onverzettelijkheid van Heydrich. Dit is een man die over lijken gaat. Daardoor blijft het karakter helaas wel koel en afstandelijk en leef je minder mee. Voor Nederlanders is de bijrol van Barry Atsma opvallend. Bij ons is hij vaak de hartenverslinder, hier een SS’er die een kind bedreigt.

Vandaag op TV