TV Krant

Dunkirk (2017)


dunkirk.jpg
Na de ‘Dark knight’-superheldentrilogie, de actiethriller ‘Inception’ en de sciencefictionfilm ‘Interstellar’ verfilmt Christopher Nolan nu de waargebeurde ontsnapping in 1940 van 400.000 geallieerden vanaf de Franse stranden over Het Kanaal.

Tussen 26 mei en 4 juni 1940 werden 400.000 geallieerde soldaten op het Europese vasteland steeds verder teruggedrongen door de Duitsers. Die hadden met hun Stuka-bommenwerpers en mitrailleurvuur veruit de overhand. Op de stranden rond het Franse Duinkerken zaten de geallieerden als ratten in de val. Zo’n 26 mijl verderop lonkte het veilige Engeland. Maar het water was te ondiep voor een evacuatie door grote marineschepen en dus moest er een andere oplossing gezocht worden. Die kwam er via vele particuliere Britten die met gevaar voor eigen leven de overtocht maakten om soldaten te redden.

Te land, ter zee
Regisseur Christopher Nolan verfilmde deze grootschalige reddingsoperatie te land, ter zee en in de lucht. In drie verschilende verhaallijnen volgen we gewone soldaten (Harry Styles en Fionn Whitehead) die de dood in de ogen kijken, een plezierbooteigenaar (Mark Rylance) die de oversteek waagt om een reddende hand toe te steken en Spitfire-piloten (Jack Lowden en Tom Hardy, wiens grootvader ooit op het Duinkerker strand stond) die voor bescherming vanuit de lucht moeten zorgen.

Dunk-Urk
Nolan filmde voor de kust van het Nederlandse Urk (dat dus eigenlijk even Dunk-Urk was), maar ook in het echte Duinkerken waar 1500 Franse figuranten in Britse kledij meewerkten aan de grote massa scènes. Ondertussen voeren er 60 grotere en kleine authentieke schepen in Het Kanaal. De beelden beloven spectaculair te worden. De Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema bouwde IMAX camera’s in cockpits en op een vleugel om een realistisch beeld van de vliegtuiggevechten te geven. Het idee voor de verfilming zweefde al door Nolans hoofd in zijn studietijd, maar hij vond zichzelf nu pas ervaren genoeg om het aan te durven. We zijn heel benieuwd.

Vandaag op TV