TV Krant

Darkest hour (2018)


TVK1802_15_01.jpg
Tegenwoordig wordt Winston Churchill gezien als een groot staatsman. Maar bij zijn aantreden was het nog maar de vraag of hij het een maand zou volhouden, bewijst het solide ‘Darkest hour’.

Dit oorlogsdrama focust op de eerste vier weken van Churchills ambtstermijn als premier. Hij trad aan op 10 mei 1940, de dag dat de Nazi’s de Benelux binnenvielen. In de weken die volgen ziet hij zowat heel West-Europa in handen vallen van de Duitsers, en moet hij meer dan 300.000 manschappen uit Duinkerken zien te evacueren. Vanuit zijn kabinet wordt er aangedrongen op een vredesverdrag met de Duitsers, om op die manier te voorkomen dat de geoliede Nazi-oorlogsmachine ook over Engeland heen walst.

Triomf
Een pittige eerste maand dus! Maar het massieve lijf en buldoghoofd van Churchill geven hem iets onverzettelijks, waardoor je toch in de goede afloop gaat geloven. Zijn uiterlijk is de grootste triomf van de film. Vertolker Gary Oldman, van nature een slanke man met een spits gezicht, transformeert met behulp van protheses in Churchill. En belangrijker: zonder dat je het gevoel hebt naar dikke lagen make-up te kijken. Hij ziet er volkomen naturel uit, en meesteracteur Oldman weet ondanks de dikke laag aan protheses toch alle emoties prima over te brengen.

Verbaal
Oldman is de kurk waar ‘Darkest hour’ op drijft. Want zonder hem zouden de vele scènes in bedompte, raamloze vergaderzalen (waar de oorlogsstrategie wordt uitgestippeld), ietwat saai zijn. ‘Darkest hour’ moet het niet van visuele massa-scènes hebben zoals ‘Dunkirk’, maar van verbale veldslagen tussen middelbare mannen in de zogeheten ‘war room’. Gary Oldman draagt die scènes én de film.

Vandaag op TV