TV Krant

Solan en Ludwig: de grote kaasrace (2015)


TK1707_26_01.jpg
Solan & Ludwig: De grote kaasrace’ is een spannende en grappige stopmotion animatiefilm voor jong en oud. De beelden zijn prachtig en doen denken aan de ‘Wallace & Gromit’-films.

In thuisland Noorwegen zijn Solan & Ludwig ongekend populair en worden er puzzels, poppen en servies met opdruk van de roekeloze ekster en de bange egel verkocht. De Noorse schrijver Kjell Aukrust bedacht de figuren en hun fictieve dorpje Flåklypa en dat leverde in 1975 al een stopmotionfilm op en in 1998 volgde een getekende versie. Daarna was het weer een tijdje stil rond het duo maar in 2015 kwam er een nieuwe film. De poppen waren ditmaal van het Nederlandse Pedri Animation dat bijvoorbeeld ook de figuren voor de nieuwe ‘Fabeltjeskrant’ maakte.

Kaas!
In dit avontuur bloeit de rivaliteit tussen de dorpen Flåklypa en Slidre op. De overmoedige ekster Solan daagt de buren uit voor een race waarbij ze een ronde kaas over een enorme berg moeten vervoeren. Lukt het Solan, egel Ludwig en de uitvinder Reodor om alle obstakels te nemen en de race te winnen? De prachtig gemaakte film heeft iets charmants en nostalgisch, bijvoorbeeld door de gekke karakters (zoals iemand die alleen maar woordgrapjes maakt), en decors van schots en scheef gebouwde huizen. Daarnaast zijn er veel grappen, verwijzingen naar films als ‘Good morning, Vietnam’ en worden sportprogramma’s op de hak genomen met rare reclames of zo’n typische deskundige die alleen clichés te melden heeft. In Noorwegen wordt alweer gewerkt aan de volgende film. Daar hebben we nu al zin in.

Vandaag op TV