TV Krant

Inside out (2015)


bb_06.jpg
Filmstudio Pixar heeft met 'Binnenstebuiten' ('Inside out') een van de leukste animatiefilms van de laatste jaren gemaakt. Het verhaal is kleurrijk en fantasievol voor kinderen, maar met dubbele lagen en subtiele grappen ook geschikt voor volwassenen.
'Binnenstebuiten' begint met de geboorte van Riley. Haar leven wordt gestuurd door vijf emoties: Sadness (Verdriet), Fear (Angst), Anger (Woede), Disgust (Afkeer) en Joy (Plezier). Die vijf emoties zetelen als vijf persoontjes in het commandocentrum in Riley's brein. Daar geven ze middels een controle-paneel gevoel, richting en (letterlijk) kleur aan haar leventje. De eerste tien jaar van Riley's leven worden vooral bepaald door de energieke en altijd vrolijke Joy. Elke nieuwe ervaring wordt door Joy omarmd, al laten de anderen natuurlijk af en toe ook van zich horen. Disgust roert zich als Riley broccoli krijgt voorgeschoteld en Anger gaat over de rooie als Riley ruzie maakt. Het vrolijke leventje van Riley verandert op haar elfde wanneer haar vader en moeder verhuizen van het provinciale Minnesota naar het drukke San Francisco.
Ontroerend
'Binnenstebuiten' vertelt in de oppervlakkige laag een simpel verhaal over een opgroeiend meisje, maar in de tweede laag een complexer verhaal over vijf emoties die met elkaar moeten samenwerken en een spannend avontuur beleven. Daarnaast geeft de film een heldere visie op de werking van het menselijk brein. Dit alles wordt gebracht met kleur, vaart, intelligentie, humor en gevoel, waarbij de meeste kijkers niet alleen onder hun stoel zullen glijden van het lachen, maar af en toe ook een traantje zullen moeten wegpinken. Blijf vooral zitten tijdens de eindcredits, want daarin komen enkele van de beste grappen langs.

Vandaag op TV