TV Krant

Wreck-It Ralph (2012)


D-ralph.jpg
In computergames draait het om de held. Een held is echter niets zonder een goede schurk. Maar krijgen zij ooit de credit die ze verdienen? Ho maar. En ‘slechterik’ Ralph is dat nu zat. In zijn poging om een held te worden, brengt hij echter de hele gamewereld in gevaar.

John Lasseter is de creatief directeur van Disney en van Pixar. Dezelfde persoon aan het roer van deze twee giganten zorgt voor een duidelijke kruisbestuiving. Pixars ‘Brave’ had de sprookjesachtige, magische elementen in zich waar Disney bekend om is. Nu brengt dat bedrijf ‘Wreck-it Ralph’ uit, waar we dan weer typische Pixar-dingetjes in herkennen. Te beginnen met een voorfilmpje, die hier overigens niet zo sterk is als bij de Pixar-films. Maar daarna wordt er ijzersterk revanche genomen met de hoofdfilm, die een origineel, fris verhaal vertelt met een fijn scherp randje. Precies wat Pixar klassiekers als de ‘Toy story’-trilogie ook zo onweerstaanbaar maken.

Medaille
‘Wreck-it ralph’ speelt zich af in een arcadehal; een zaal vol spelletjeskasten. Na sluitingstijd verlaten alle personages hun spel en komen bijeen in Game Central station, waar ze lekker chillen met elkaar, ervaringen uitwisselen of een luisterend oor vinden. En dat laatste heeft Ralph hard nodig. Al dertig jaar is hij de bad guy in het spelletje ‘Fit-it Felix’. Niks mis mee, maar ook als het spel is afgelopen kijken zijn medepersonages hem nog met de nek aan. Ralph denkt dat dat zal veranderen als hij, net als held Felix, een medaille zal winnen. Via Game Central station glipt hij naar binnen bij het hypermoderne schietspel ‘Hero’s duty’, waar Ralph door een bizarre samenloop van omstandigheden een gouden plak in handen krijgt. Maar bij zijn ontsnapping uit ‘Hero’s duty’ (en hij in het suikerzoete racespel ‘Sugar rush’ belandt) lift er een virusachtig wezen mee. Ralph moet nu echt een held worden om dit wezen te stoppen, voordat deze de hele arcadehal met zijn virus besmet.

Donkey Kong
‘Wreck-it Ralph’ gaat in vogelvlucht door dertig jaar gameontwikkeling.
Iedereen die jong was in de jaren 80 zal een scheut van weemoedige herkenning hebben bij het spel ‘Fix-it Felix’. Het is een soort Donkey Kong-spel, in de zin dat een handige klusjesman (Felix) een hoog gebouw moet zien te beklimmen, waarboven een grote bruut (Ralph) allerlei obstakels naar hem gooit. Een wereld van verschil met de moderne ‘first person shooter’ ‘Hero’s duty’. Een razendsnel, intens schietspel, waarin je als commando hordes buitenaardse parasieten (Cy bugs) moet afknallen. En tenslotte het racespelletje ‘Sugar rush’, waarbij het glazuur spontaan van je tanden springt, zo suikerzoet ziet het eruit.

Testosteronsfeertje
Je merkt dat de makers echt de moeite hebben gedaan om de ‘look & feel’ kloppend te maken bij de drie games, en dat is fijn om te zien. ‘Fix-it Felix’ heeft de zalig simpele graphics en muziek waardoor het vroegere gamesfeertje perfect wordt benaderd. ‘Hero’s duty’ heeft dat typisch pompeuze testosteronsfeertje wat dit soort spellen zo kenmerkt. En in ‘Sugar rush’ is echt alles is van snoep gemaakt: lolly’s als bomen, suikerspinnen als wolken en zelfs het opwaaiende ‘stof’ blijkt cacaopoeder. En laat dan het grote ‘vis uit het water’-element er maar inkomen! De simpele Ralph die in ‘Hero’s duty’ terechtkomt, en compleet overdonderd wordt door het stressvolle oorlogsfront aldaar. En de ijzervretende ‘Hero’s duty’-sergeante Calhoun, die in het schattige ‘Sugar rush’ achter een ontsnapte Cy bug aanzit. En dan komt er ook liefde in het spel: de aartsbrave Felix vind die stoere Calhoun wel heel erg leuk.

Praatgroep
Dit soort kruisbestuivingen zijn hilarisch, en de boodschap van de film wordt ons op een luchtige manier gevoerd. Ralph bezoekt namelijk een praatgroep van bad guys, waarin ze leren dat het spélen van een slechterik, niet betekent dat je een slechterik bént. Fans zullen in de kring snoodaards uit spellen als ‘Street fighter’ herkennen, of op zijn minst een van de spookjes uit Pac man. Verder laat de film regelmatig klassieke gamesfiguren als Sonic the Hedgehog, Q* Bert en de barman uit ‘Tapper’ langskomen. Maar het leukst zijn de verzonnen gamefiguren uit ‘Wreck-it Ralph’. Zo is Ralph een lobbes die je gelijk in je hart sluit. Voor hem is de term ‘ruwe bolster, blanke pit’ uitgevonden. Hij slaat de handen ineen met buitenbeen-bondgenoot Vanellope von Schweetz. Zij is een personage uit ‘Sugar rush’, die niet meer mag racen vanwege een foutje in haar programmering. Laat haar schattige uiterlijk je niet misleiden: Vanellope weet de boertige Ralph prima van repliek te dienen, wat een heerlijke kibbelrelatie oplevert.

Gameverfilming
Ook voor de mensen die niks met games hebben is ‘Wreck-it Ralph’ een aanrader, door de humor, ronde personages en echte emotie die in de film zit. Het is dat ‘Wreck-it Ralph’ niet gebaseerd is op een bestaand spel, want anders had het de benaming ‘beste gameverfilming ooit’ dik verdiend.

Vandaag op TV