TV Krant

Brave (2012)


red_07.jpg
De Schotse tienermeid Merida wil in 'Brave' haar stugge moeder veranderen, maar een heks neemt deze wens iets te letterlijk. Merida moet nu al haar moed verzamelen om moeder te redden. Deze Pixar-film is een visueel feest, maar het verhaal is niet nieuw.

Kun je wennen aan perfectie? Animatiestudio Pixar heeft ons de afgelopen zestien jaar visueel zo verwend dat we hun torenhoge kwaliteit normaal zijn gaan vinden. De 'Toy story'-trilogie, 'Finding Nemo', 'The Incredibles', 'Ratatouille'? Visueel zien ze er allemaal verpletterend uit en daarop vormt hun nieuwste film 'Brave' geen uitzondering. De Pixar-magiërs hebben uit hun hypermoderne computers de eeuwenoude Schotse Hooglanden getoverd. Je kunt je voorstellen hoe de verweerde, met mos bedekte muren van de robuuste kastelen onder je handen voelen. Hoe de paarden ruiken als je er vlakbij staat. Hoe koud het rivierwater moet zijn en hoe warm het is in de grote eetzaal met het knapperende haardvuur.

Wildebras
In deze mythische omgeving speelt 'Brave' zich af, met als centrale figuur prinses én wildebras Merida. Haar robuuste vader Fergus vindt het geravot van zijn dochter prachtig, maar Merida's moeder Elinor ergert zich eraan en wil dat haar kind zich meer als een dame gedraagt. Als Elinor haar dochter volgens de koninklijke etiquette wil uithuwelijken, is het genoeg voor Merida. Ze schopt een rel en vlucht het bos in. Diep in het woud vindt ze een heks die haar best wil helpen om Elinor te veranderen. Maar waar Merida het figuurlijk bedoelde, verandert de heks haar moeder letterlijk, in een beer. Dochter en moeder hebben twee dagen de tijd om de beestachtige betovering te verbreken, anders wordt Elinor nooit meer mens.

Perfecte balans
Naast de werkelijk prachtige beelden is er nog een belangrijke pijler waarop de Pixar-studio zijn films baseert, en dat zijn de verhalen. Die kloppen over het algemeen aan alle kanten. De invalshoeken zijn origineel, net zoals de hoofdpersonages. Die variëren van speelgoed, vissen, ratten, auto's, monsters, robots en insecten. Er zijn geen plotgaten en er is een perfecte balans tussen humor, drama en ontroering. Maar zelfs Pixar gaat wel eens onderuit. Na het sublieme 'Toy story 3' uit 2010 volgde vorig jaar 'Cars 2', een sequel waarop niemand zat te wachten omdat het origineel al een van de mindere goden van de animatiestudio was. 'Cars 2' bleek best onderhoudend, maar 'best onderhoudend' is een onvoldoende als wij naar een Pixar-film kijken.

Frisse verschijning
Heeft de studio ervan geleerd bij opvolger 'Brave'? Deze film is in ieder geval stukken beter. Het stralend middelpunt is de frisse verschijning Merida, gezegend met een knallende bos vuurrood haar. Zij wordt authentiek van stem voorzien door de Schotse Kelly Macdonald - je moet er toch niet aan denken dat de originele keus, de Amerikaanse Reese Witherspoon, was doorgegaan. Ook de bijfiguren zijn leuk en krijgen ieder een scène om de show te stelen. Het moment waarop koningin Elinor in een beer is veranderd maar toch haar deftige maniertjes wil behouden, is hilarisch, evenals Merida's ontmoeting met de heks. Die wil haar echte beroep niet prijsgeven en blijft zich stoïcijns voorstellen als houtsnijder, ook al vliegt de complete huisraad op magische wijze door de kamer. Vriendelijke stukken worden afgewisseld met spannende, zeker als Merida door het donkere bos struint, achter spookachtig blauwe dwaallichten aan. Diep verscholen in het woud bevindt zich een moordlustige beer die ooit het been van koning Fergus heeft opgegeten en nu wel trek heeft in een hapje van diens dochter.

Disney
In 'Brave' maken veel zaken hun debuut in een Pixar-film. Voor het eerst een vrouw als hoofdpersoon, voor het eerst speelt het zich niet af in de hedendaagse tijd en voor het eerst komt er magie om de hoek kijken. Veel debutanten dus, maar is er wel zoveel nieuws onder de zon? Pixar is onderdeel van Disney en we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat 'Brave' een knieval maakt naar de grote broer. Het verhaal, de thema's en zelfs de bijfiguren hadden namelijk zo uit een Disney-film kunnen komen. De opstandige tienermeid die door schade en schande haar eigen weg wil vinden, kennen we uit 'Tangled' (2010). Een mens die verandert in een beer? Kwamen we tegen in 'Brother Bear' (2003). Het sprookjesachtige, magische element van 'Brave' is vaste prik in vele Disney-klassiekers. Pixar werd juist geroemd om de unieke, originele en frisse verhalen, maar alles in 'Brave' is in een of andere vorm eerder langsgekomen. Dit klinkt negatief en natuurlijk is het jammer dat er iets van de typerende Pixar-eigenheid weg is. Maar wat krijg je ervoor terug? Een enorm onderhoudende familiefilm, anderhalf uur topvermaak.

Vandaag op TV