TV Krant

Old cats (2011)


OLDCATS.jpg
Het Chileense drama 'Old cats' draait om een bejaarde vrouw en haar dochter. Dementie, moederliefde, inhaligheid en een kapotte lift zijn de elementen die met lichte humor zorgen voor de voortgang van het verhaal.

De bejaarde Isadora (Bélgica Castro) en haar man Enrique (Alejandro Sieveking) worden 's ochtends wakker in hun appartement in de Chileense hoofdstad Santiago. Een lichte weerzin maakt zich meester van het stel wanneer dochter Rosario (Claudio Celedón) belt om te zeggen dat ze die middag op bezoek komt. Ze zal wel weer geld nodig hebben. Terwijl Enrique even wat boodschappen gaat doen, krijgt Isadora een blackout. Ze laat de kraan openstaan, waardoor de badkamer overstroomt en haalt doelloos allerlei ladenkasten overhoop. Zodra Enrique via de trap – de lift is kapot – weer op de bovenverdieping terugkeert, weet hij de schade gelukkig te beperken. Het ergste moet dan echter nog komen: het bezoek van Rosario. Zodra die arriveert, laat ze de katten opsluiten, vanwege haar allergie. Dan neemt ze op het toilet een snuifje cocaïne, om vervolgens haar moeder te vragen het appartement op haar naam over te zetten. Als dan ook Rosario's vriendin Hugo (Catalina Saavedra) opduikt, wordt het Isadora allemaal te veel.

Harteloze junkdochter
Ogenschijnlijk gebeurt er niet zo veel in 'Old cats' en lijkt het verhaal voort te kabbelen. Er zijn slechts drie locaties, het appartement, het trappenhuis en het park aan de overkant, en er is weinig actie en een kleine cast. Vanuit Isadora bezien gebeurt er echter enorm veel; ze realiseert zich dat haar leeftijd zijn tol begint te eisen en dat de geestelijke aftakeling is begonnen. De twee oudere hoofdrolspelers, die in werkelijkheid ook een stel vormen, weten hier een perfect op elkaar ingespeeld oud echtpaar neer te zetten. Dochter Rosario is een harteloze, chaotische junk die uit is op het geld van haar moeder. Vriendin Hugo, geweldig gespeeld door Catalina Saavedra, is veel nuchterder en begripvoller. Deze twee jongere actrices waren eerder al te zien in 'La nana' van regisseur Sebastián Silva. 'Old cats' toont een problematische moeder-dochterrelatie en de ontroerende confrontatie tussen deze protagonisten.

Vandaag op TV