TV Krant

Predators (2010)


pred_01.jpg
Wapenexpert Royce behoort met zijn team van moordenaars, maffialeden en militairen tot de gevaarlijkste mensen op aarde. Maar wie wint er als Royce en zijn groep het moeten opnemen tegen hun buitenaardse 'collega's' de predators?

Op het moment dat Royce (Adrien Brody) ontwaakt uit een verdoving valt hij met een noodgang naar beneden. Gelukkig kan de wapenexpert net op tijd zijn parachute openen zodat hij niet te pletter valt. Eenmaal geland in een oerwoud blijken er meerdere mensen op dezelfde manier op die plek beland te zijn, waaronder Russische marinier Nikolai (Oleg Taktarov), Israëlische sluipschutter Isabelle (Alice Braga), Yakuza-huurmoordenaar Hanzo (Louis Ozawa Changchien), death-row gevangene Stans (Walter Goggins) en chirurg Edwin (Topher Grace). Al snel komt Royce erachter dat ze op een andere planeet gedropt zijn, namelijk het jachtgebied van levensgevaarlijke buitenaardse jagers, genaamd predators. Om niet ten prooi te vallen aan de predators moet het menselijk team noodgedwongen samenwerken.

Bekend filmmonster
De predator is een van de bekendste filmmonsters ter wereld. Ironisch genoeg is juist het medium film niet erg goed voor hem geweest. Want na zijn debuut in de prima actiefilm 'Predator' uit 1987, volgde nog zijn gewelddadige, maar hierdoor afstompende tripje naar de grote stad in 'Predator 2' (1990) en de teleurstellende paring aan dat ándere iconische ruimtemonster in 'Aliens vs. Predator' (2004) en 'Aliens vs Predator - requiem' (2007). Maar de hondstrouwe fans bleven hopen op een filmavontuur die recht doet aan de status van de buitenaardse jager.

Waardig vervolg
We kunnen gelukkig melden dat, na 23 jaar, er eindelijk een waardig vervolg is gekomen. Fans zullen al blij zijn met de titel alleen. Want bij zijn 'collega'-monster de Alien was de titel van de tweede film ook een meervoudsvorm van de eerste: 'Alien' (1979) en 'Aliens' (1986). Die twee films worden algemeen erkend als de beste uit de reeks. De makers van ‘Predators’ zeggen met deze titel ook dat hun film naadloos aansluit op het origineel, en dat we dus de mindere drie delen ertussen met een gerust hart kunnen overslaan.

Knipoog
Er zitten genoeg knipogen in naar 'Predator'. Zo zijn we weer terug in het oerwoud (al is deze wel op een andere planeet), heeft de Rus Nikolai een kopie van het beroemde 'painless'-machinegeweer (die in het origineel een half bos neermaaide) en smeert Royce, net als Arnold Schwarzenegger in de eerste film, zich met modder in zodat de Predators hem niet kunnen lokaliseren. De buitenaardse jagers zelf hebben weer de bekende, maar nog steeds om van te smullen foefjes. Het blijft stoer als de predator zichzelf camoufleert tot een doorzichtige gedaante, en de stemmen van zijn prooi gebruikt om hen te lokken. Ook mooi is het zicht door zijn vizier: dit is een soort hittesensor, waardoor je alle levende wezens door hun lichaamswarmte als geelrode vormen door de jungle ziet sluipen.

Weinig testosteron
Maar waar in het origineel -door het spierballenvertoon van Schwarzenegger en zijn ultramannelijke kompanen- het testosteron van het scherm afspatte, is het team nu meer gemêleerd. De leider Royce wordt neergezet door metroman Adrien Brody, die ondanks een imposant wasbordje qua fysiek schril afsteekt tegenover de Oostenrijkse eik. Maar de keus voor een ‘normaal’ mens is een verfrissende keus, en door Brody’s overtuigende spel (hij heeft tenslotte niet voor niets een Oscar gewonnen voor ‘The pianist’) geeft hij ‘Predators’ de broodnodige geloofwaardigheid mee. Naast echte acteurs zit er ook humor in de film (vooral gevangene Stans zegt alles wat er in hem opkomt), en nieuwe wezens (een soort jachthonden die de buitenaardse jagers gebruiken) zijn een welkome aanvulling op het Predators-universum.

Predators: Aliens?
Maar kan het de vergelijking met 'Aliens' aan? Door de titel ‘Predators’ positioneert de film zichzelf tenslotte opzichtig in hetzelfde straatje als die superieure sequel. Het antwoord is nee. Het verassende van ‘Aliens’ is namelijk dat het een totaal andere sfeer en aanpak heeft dan zijn voorganger. ‘Alien’ is een psychologische horror, met een ruimteschip vol donkere gangen waar wel of niet een eng ruimtebeest op je ligt te wachten. ‘Aliens’ daarentegen is een sf-actiespektakel, waarin elitesoldaten met grote kanonnen de beesten te lijf gaan. Het switchen van genre was gedurfd en pakte goed uit. Het liet de twee manieren zien waarop je een Alien-film kon maken, en door de uitstekende regisseurs (respectievelijk Ridley Scott en James Cameron) werden het twee meesterwerkjes in hun eigen recht.

Achtbaanrit
'Predators' biedt vooral meer van wat we al kennen. De eerste film was geen psychologische horror, maar een actiefilm met een buitenaards tintje... en dat is dit ook weer. Maar dat is niet erg. ‘Predators’ vindt het wiel niet opnieuw uit, maar heeft genoeg in huis voor een aangenaam achtbaanritje.

Vandaag op TV