TV Krant

The proposal (2009)


ssa.jpg
Kan een gedwongen huwelijk humorvol zijn? Wel als de bruid Sandra Bullock heet. Om aan een verblijfsvergunning te komen trouwt ze met haar assistent in ‘The proposal’.

Margaret Tate (Sandra Bullock) is chef bij een uitgeverij. Met ijzeren vuist regeert ze over de redactie, en haar medewerkers sidderen alleen al bij het horen van haar naam. Margarets assistent is Andrew Paxton (Ryan Reynolds), die zijn baas liever ziet gaan dan komen. Dat ‘gaan’ lijkt eerder te komen dan verwacht, als blijkt dat Margarets paspoort is verlopen en ze als ongewenste vreemdeling terugmoet naar haar geboorteland Canada. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen, dus ze kondigt direct haar verloving aan... met Andrew. Hij is immers Amerikaan, en als Margaret met hem trouwt mag ze blijven. Andrew is verbijsterd, maar hij denkt ook voordelen uit de façade te kunnen slepen, dus hij gaat akkoord. Mr. Gilbertson (Denis O’Hare) van de vreemdelingenpolitie vertrouwt het niet, en houdt het duo nauwlettend in de gaten. Hierdoor moeten Margaret en Andrew zich voordoen als dolverliefd stel, wat absoluut niet meevalt met hun botsende ego’s.

Als er één stempel is waar Sandra Bullock maar niet vanaf komt, is het die van ‘het leuke buurmeisje’. Ondanks dat de actrice in juli 45 jaar wordt (en we haar dus beter ‘de leuke buurVROUW’ kunnen noemen) heeft ze in de vijftien jaar sinds doorbraakrol ‘Speed’ altijd iets schattigs en liefs over zich gehouden. Kenmerken die het goed doen in luchtige actiefilms, romantische drama’s en sprankelende comedy’s. We begrijpen echter ook dat de actrice haar horizon wil verbreden en haar parelwitte tandjes zo nu en dan in zwaardere kost wil zetten. Maar als we aan Sandra Bullock denken, borrelen toch echt superieure lichtvoetige films als ‘While you were sleeping’, ‘Miss Congeniality’ en ‘Two weeks notice’ naar boven, en zijn serieuze titels als ‘In love and war’, ‘Hope floats’ en ‘Premonition’ al lang uit ons geheugen verdwenen. Dat zijn de feiten, en we zijn dan ook blij om te melden dat ‘The proposal’ helemaal in Sandra Bullocks straatje past: de rol van strenge bazin die een onverwacht komische en romantische kant blijkt te hebben, is haar op het lijf geschreven.

Maar heeft ze wel iemand met wie ze fijn kan sparren? In de rechterhoek vinden we Ryan Reynolds (grappig: in het echte leven is hij Canadees, en Bullock Amerikaans). Zijn komisch talent was het sterkste punt in verder weinig opzienbarende onderbroekenlolfilms als ‘Van Wilder’ en ‘Just friends’. Dit jaar kreeg zijn rijzende ster een flinke boost met de rol van Wade Wilson in ‘X-man origins: Wolverine’, waarin hij in een bijrol bijna het titelpersonage van het doek speelde. Reynolds sterkste punt, naast zijn humor, is dat hij een sympathieke uitstraling heeft. Je mag hem ogenblikkelijk, en daardoor leef je met hem mee. En hierdoor staat Reynolds meer dan zijn mannetje naast de 12 jaar oudere Bullock. Sterker nog: de chemie tussen de twee spat van het scherm af. Wat een leuk stel!

Gelukkig maar, want zij zijn het kloppend hart van ‘The proposal’. De hele film draait om de steeds weer veranderende machtsverhoudingen tussen die twee: zij eerst als bitchy boss die over iedereen, dus ook haar assistent heen dendert (zelfs op het volkomen uit de lucht vallende huwelijksaanzoek kan hij alleen maar ‘Eh, ja?’ stamelen). Maar daarna krijgt hij de macht in handen. Want Andrew hoeft maar in zijn vingers te knippen en Margaret wordt gedeporteerd naar Canada. Dus dwingt hij haar met een grote grijns tot een romantisch aanzoek op het trottoir, en ziet met leedvermaak hoe de stadse Margaret op haar stilettohakjes en mantelpakjes het te kwaad heeft op het ruige platteland, waar ze een weekendje bij Andrews familie logeren. Maar langzaam zien ze allebei de kwaliteiten van de ander in en groeien ze naar elkaar toe.

De onwaarschijnlijke relatie tussen Margaret en Andrew is fijn om naar te kijken. En dat is maar goed ook, want de overige zijplotjes en bijfiguren zijn de moeite nauwelijks waard. Leuk bedoelde personages als Andrews ‘lekker gekke’ oma Annie (‘Golden girl’ Betty White) en supermarktmedewerker annex stripper Ramone (Oscar Nuñez) zijn domweg niet grappig, en de verhaallijn of Andrew en zijn ex-vriendin Gertrude (Malin Akerman) wellicht weer bij elkaar komen boeit weinig. Dit lijkt trouwens een zorgwekkende trend te worden in het romantische comedy-genre: Vroeger werden naast het hoofdverhaal en hoofdrollen ook de subplotjes en bijrollen goed ingevuld (kijk maar naar klassiekers als ‘Ghost’ en ‘Notting hill’), maar de laatste jaren lijkt een romkom alleen te drijven op het charisma van de hoofdrolspelers (zie o.a. ‘Made of honour’ en ’27 dresses’). De rest lijkt bijzaak voor de makers, waardoor plotgaten en eendimensionale bijrollen een storende factor worden. ‘The proposal’ kampt ook met dit euvel, maar wordt (nog maar nét) gered door het onweerstaanbaar sympathieke duo Sandra Bullock en Ryan Reynolds.

Vandaag op TV