TV Krant

Baby mama (2008)


baby_02.jpg
Carrièrevrouw Kate kan in ‘Baby mama’ geen kinderen krijgen, dus huurt ze asociale Angie als draagmoeder. Wat volgt is leuke tegenpoolhumor.


De 37-jarige Kate Holbrook (Tina Fey) was altijd gelukkig met haar topbaan en mooie appartement, tot ze op een dag niets liever wil dan een kind. Haar gynaecoloog vertelt Kate echter dat ze maar één op de miljoen kans heeft om zwanger te worden. Hierop huurt ze Angie Ostrowiski (Amy Phoeler) in als draagmoeder. Dit grofgebekte feestbeest wordt al snel door haar nietsnutvriendje Carl Loomis (Dax Shepard) het huis uitgezet, waardoor ze noodgedwongen bij Kate komt wonen. De totaal verschillende levenswijzen zorgen ervoor dat Kate ook al snel haar buik vol heeft... niet van een baby, maar van Angie!


Een leuke komedie met Tina Fey en Amy Phoeler! Eh... wie? In Nederland zal men vragend kijken bij het horen van die namen, maar in Amerika is dat wel anders. Beide dames spelen in het populaire sketchprogramma ‘Saturday night live’, waarin ze momenteel hoge ogen gooien met hun politieke persiflages van Sarah Palin (Fey) en Hillary Clinton (Phoeler). Verder heeft Tina Fey wagonladingen prijzen binnengesleept voor haar serie ’30 rock’. Maar zowel ‘Saturday night live’ als ’30 rock’ hebben in ons koude kikkerlandje nooit voet aan de grond gekregen. ‘Baby mama’ zou eerst dan ook rechtstreeks op dvd uitkomen, maar de filmmaatschappij besliste op het laatste moment dat het toch een bioscooprelease verdiende.


Vinden wij dat ook? Ja, want het is een leuke komedie, volgens een beproefde formule: zet twee tegenpolen in de kamer en kijk wat er gebeurt. Kate is een onvervalste yup, die uit verantwoorde babyboeken haalt hoe de zwangerschap moet verlopen. Hierdoor sleept ze Angie mee van babyyoga naar pufcursus, en zet haar tijdens de zwangerschap alleen maar biologisch verantwoorde groenteprakjes en vruchtensapjes voor. Dit uiteraard onder luid protest van ‘white trash’ Angie, die wil drinken, roken én uitgaan. Dit zorgt regelmatig voor erg komische situaties: zo heeft Kate het hele huis dermate babyveilig gemaakt (let wel: al maanden voordat het kind er is) dat Angie met geen mogelijkheid de wc-bril omhoog krijgt door een kinderslot. Uit arren moede gaat ze dan maar in de wasbak plassen...


De mannen komen er in ‘Baby mama’ wat bekaaid vanaf. Zowel Greg Kinnear als Dax Shepard, die respectievelijk Kate en Angie’s wederhelft spelen, hebben niet zoveel te doen. Ze mogen hoogstens als aangever voor de vrouwen fungeren. Maar dat is ook wel weer eens verfrissend: zoveel komedies gedragen door vrouwen zijn er niet. En ‘Baby mama’ is dan misschien niet om te gillen, maar kent genoeg (glim)lachmomenten voor een aangename anderhalf uur. Tina Fey en Amy Phoeler verdienen het om er in Nederland in ieder geval een babyvoetje tussen de deur mee te krijgen.

Vandaag op TV