TV Krant

Tropic thunder (2008)


tropic-thunder.jpg
De actiekomedie 'Tropic thunder' steekt op vermakelijke wijze de draak met Hollywood-sterren die alles doen voor een Oscar.

Tekst: Oene Kummer

'Tropic thunder' begint met drie trailers waarin de hoofdpersonen worden voorgesteld. Tugg Speedman (Ben Stiller) is een actieheld op leeftijd. Jeff Portnoy (Jack Black) een komiek die niet van drank en drugs kan afblijven. En Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) is een vijfvoudig Oscarwinnaar.
Samen met de zwarte rapper Alpa Chino (Brandon T. Jackson) en de bij het grote publiek nog onbekende Kevin Sandusky (Jay Baruchel) spelen zij de hoofdrollen in een voor de Oscars bestemd Vietnam-epos in de traditie van ‘Platoon’. Maar omdat de opnames niet naar wens verlopen, besluit de Britse regisseur Damien (Steve Coogan) het script weg te gooien en zijn sterren mee de jungle in te nemen. Daar zullen ze, al improviserend en gefilmd met digitale cameraatjes, vast en zeker tot topprestaties komen.
In plaats daarvan raken de acteurs echter betrokken bij de strijd tegen een guerrillabeweging die in drugs handelt en er niet voor terugschrikt om Tugg Speedman te kidnappen. Eerst denkt de actieheld nog dat het erbij hoort, maar als ze hem beginnen te martelen (Tugg roept: 'Is het verhaal soms veranderd? Cut! Cut!') is het duidelijk dat de anderen alles op alles zullen moeten zetten om hem uit zijn benarde situatie te bevrijden.

Rake grappen

'I feel a tropic thunder in my heart,' zong Leo Sayer al in 1977. Oké, hij liet het woordje 'tropic' weg en dat is waarschijnlijk ook de reden dat het nummer niet op de soundtrack staat. Of Ben Stiller had gewoon een voorkeur voor de stevige jaren zeventig rockers van o.a. Steppenwolf en Creedence Clearwater Revival en de soul van The Temptations en Edwin Starr, om zijn gedonder in de jungle kracht bij te zetten.
Los daarvan bevat ‘Tropic thunder’ zo’n beetje alles wat je van een onderhoudende actiekomedie mag verwachten: een spervuur aan grappen, waarvan de meeste nog doel treffen ook, en goed uitziende actiescènes, waarop duidelijk niet bezuinigd hoefde te worden.
Bovendien is het de leukste satire op Hollywood in tijden. Ben Stiller, die niet alleen de hoofdrol speelde, maar de film ook regisseerde, richt zijn pijlen met welhaast satanisch genoegen op zijn collega’s.

Pijnlijk, pijnlijk...

Zo is Kirk Lazarus een schrijnend voorbeeld van een acteur die alles overheeft voor een Oscar. Om letterlijk in de huid van een zwart personage te kunnen kruipen, onderging hij zelfs een speciale pigment implantatie. Zijn identificatie is zo totaal dat als er iets lelijks over zwarten wordt gezegd, hij verbeten reageert. 'What do you mean: you people?' Waarop hij door Alpa Chino, de enige echte zwarte in het gezelschap, wordt aangesproken met een nog venijniger 'What do YOU mean: YOU people?'.

Daverende Downey, sterke Stiller

Na zijn sterke optreden in 'Iron man' is Robert Downey Jr. opnieuw in topvorm. Als Kirk Lazarus is hij in zijn eentje de prijs van een bioscoopkaartje waard. Maar ook Stiller straalt. Hij maakt van Tugg Speedman een memorabel personage. Dat komt mede door een ‘running gag’ rond een personage uit een van Tugg’s eerdere films: Simple Jack. In een doorzichtige poging om een Oscar te winnen speelde de naar erkenning snakkende actieheld een geestelijk gehandicapte die beter met dieren kon praten dan met mensen. De film flopte (bijna) overal ter wereld, maar in ‘Tropic thunder’ blijft Simple Jack hem tot diep in de jungle achtervolgen.
Tussen deze twee unieke personages valt Jack Black niet eens zo op als de doorgesnoven komiek, die midden in de jungle de onweerstaanbare aandrang krijgt om drugs te gaan scoren bij de guerrilla’s.

Tropische verrassing

‘Tropic thunder’ bevat echter nog wel een tropische verrassing, in de vorm van een nagenoeg onherkenbare Hollywood-ster die een hilarische bijrol speelt als een dikke, kalende filmproducent. Die is uiteraard bereid om over lijken te gaan als hij daarmee kassa's kan kraken of Oscars kan winnen. Wie dat is? Daar kom je vanzelf achter als je de voorpremière van ‘Tropic thunder’ bezoekt!

Vandaag op TV