TV Krant

Cesária Évora (2023)


still_Cesaria-Evora-Ana-Sofia-Fonseca-PT-2022-1.jpg
De Kaap-Verdische zangeres Cesária Évora werd in 1991 bekend als de Diva op Blote Voeten en trad wereldwijd op. Deze documentaire toont haar leven zonder enige opsmuk.

Filmmaakster Ana Sofia Fonseca kon voor deze film Évora zelf niet meer interviewen; de zangeres leeft immers niet meer. Gelukkig vond ze genoeg anderen om iets over Évora te vertellen, zoals kleindochter Janete, ontdekker en manager José da Silva en oude vrienden. Doorspekt met oude fragmenten van interviews, reportages en optredens brengt dit de diva – die geen diva was – weer even tot leven op het witte doek. Évora (1941-2011) groeide in bittere armoede op op de eilandengroep Kaapverdië, voor de westkust van Afrika. Haar moeder bracht Cesária naar een weeshuis, waar ze al snel wegliep. Ze zong lange tijd in cafés en op Portugese marineschepen en werd pas op haar vijftigste ontdekt door José da Silva, toen ze optrad in Lissabon.

De wereld rond Da Silva regelde een optreden voor Évora in Olympia in Parijs en de kiem voor haar roem was gelegd. Ze werd vergeleken met Edith Piaf en Billie Holiday en had een wereldhit met het melancholische ‘Sodade’. Évora reisde in die jaren de wereld rond, van Europa tot Siberië en van Japan tot New York. Zo zong ze in de Hollywood Bowl een duet met Bonnie Raitt. Ze ver- diende veel geld, waarvan ze in Kaapverdië een huis wilde laten bouwen, maar ze gaf alles uit in de kroeg. Ze dronk veel en het huis is er nooit gekomen. Opvallend is een optreden op Cuba, waar ze met Compay Segundo (van de Buena Vista Social Club) een moeizaam duet zingt. Fonseca zet met deze evenwichtige biopic de half-vergeten Évora terecht weer even in de schijnwerpers.

Vandaag op TV