TV Krant

Eternal spring (2023)


eternal-spring_st_3_jpg_sd-high.jpg
Deze Canadese documentaire vertelt een heel spannend verhaal over de Chinese onderdrukking van de spirituele Falun Gongbeweging en het heldendom van sommigen.

In de fraaie traditie van Oscar genomineerde voorgangers als ‘Waltz with Bashir’ (2008) en ‘Flee’ (2021) maakt ook ‘Eternal spring’ gebruik van animatie. Hier is het de Canadese filmmaker Jason Loftus die interviews met betrokkenen afwisselt met animaties van de Chinese dissident en ‘Star wars’-animator Daxiong. Het verhaal begint in 1999, toen de Chinese overheid de populaire Falun Gongbeweging, die tientallen miljoenen aanhangers had, verbood. Er volgden harde repressie en een propagandacampagne tegen Falun Gong, die een gevaarlijke sekte werd genoemd. ‘Eternal spring’ gaat over een ongekende, brutale actie in 2002 van aanhangers van die ‘sekte’ om een tegengeluid te verspreiden. Enkele mensen, onder wie ene Mr. White en ene Big Truck, organiseren zich in het geheim om een ingenieus plan voor te bereiden.

Toch een gevaarlijke sekte?
Terwijl naar het buitenland gevluchte overlevenden van deze illegale actie in het heden vertellen over hun ervaringen van twintig jaar geleden, tonen de fraaie animaties van Daxiong wat er destijds gebeurde: een officiële tv-zender van de staat wordt stiekem gehackt en op dat kanaal wordt een verboden Falun Gong-video vertoond. De wraak van de Chinese overheid is meedogenloos: er volgen talloze arrestaties, folteringen en executies. De actie is dankzij oogstrelende animatie nagelbijtend spannend in beeld gebracht. Aan het eind laat de film zien dat het de activisten daarna meestal niet goed is vergaan. Wat Loftus nalaat te vertellen is dat Falun Gong tegenwoordig is betrokken bij Q’Anon-achtige pro-Trump-media die nepnieuws verspreiden over onder meer vaccinaties. Met dat in het achterhoofd biedt ‘Eternal spring’ genoeg stof tot nadenken over propaganda en vrijheid.

Vandaag op TV