TV Krant

Piece of my heart (2022)


pomh.jpg
Knap drama over de lastige vriendschap tussen twee jonge balletdanseressen. Wat heb je voor iemand anders over en hoe ga je om met de druk van altijd en eeuwig presteren?

Balletdanseres Irma is heel consciëntieus. Ze helpt haar slonzige vader met opstaan en is dan nog altijd als eerste in de balletklas om alvast wat passen te oefenen. Ze werkt hard, maar die zweetdruppels leveren ook wat op, want ze is de beste. Nieuweling Olga traint veel minder en komt de eerste keer kauwgomkauwend binnen. Maar ze heeft wel talent en danst op emotie. Beide meisjes raken bevriend en worden toegelaten tot het Koninklijk Ballet. Daar groeit Olga uit tot een echte ster met opdringerige fans, altijd aanwezige media en een immense druk op haar knokige schoudertjes. Irma had zelf ook gedroomd van die sterrenstatus. Kan ze ondanks de jaloezie een vriendin blijven voor Olga, die lijkt te bezwijken onder de druk?

Wispelturig
Het verhaal is deels gebaseerd op het leven van de echte Olga de Haas, die een grote balletster was in de jaren zeventig. In de film wordt duidelijk dat ze wil ontsnappen aan het keurslijf en de spitzen. Olga gebruikt drugs en drank, stort zich in het nachtleven en lijdt aan anorexia. En ze is zo wispelturig als wat. De ene keer duwt ze haar vriendin Irma (een personage dat bedacht is voor de film) van zich af en de volgende keer smeekt ze om hulp. ‘Piece of my heart’ laat goed de vele moeilijke momenten zien waarop ze elkaar niet kunnen uitstaan. In mooie, kleine scènes worden dit menselijke verhaal en deze lastige relatie geschilderd, met op de achtergrond prachtige theaters, balletzalen en het dak van de Amsterdamse Stadsschouwburg waar ze bij de engelenbeelden over het leven filosoferen. Het is extra knap dat de twee hoofdrolspelers Elaine Meijerink en Roos Englebert geen actrices zijn, maar danseressen. Ze houden zich meer dan staande naast acteurs als Peter Paul Muller, Jan Kooijman en

Vandaag op TV