TV Krant

Competencia oficial (2022)


competencia.jpg
In het satirische ‘Competencia oficial’ lopen de repetities voor een film zo gierend uit de hand, dat het de vraag is of er überhaupt gefilmd gaat worden.

Een film over het maken van een film. Het is een leuk uitgangspunt om de vooroordelen die er bestaan eens lekker uit te vergroten. Zo ook in het Spaanstalige ‘Competencia oficial’, waarin een stel blaaskaken lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Zo is er de intellectuele theateracteur Iván Torres (Oscar Martínez, r.o.), die walgt van alles wat ook maar enigszins naar commercie ruikt. Tegenover hem staat filmster Félix Rivero (Antonio Banderas, l.o.), playboy en ster in formulefilms. Gooi in de mix de excentrieke regisseur Lola Cuevas (Penélope Cruz, m.) die haar hoofdrolspelers bizarre oefeningen laat doen tijdens het repeteren om een authentieke performance te verkrijgen. Zo moeten de acteurs een simpel ‘goedenavond’ tientallen keren zeggen voordat het, volgens Lola, precies goed klinkt. Of ze laat Iván en Félix repeteren onder een gigantisch rotsblok, dat aan piepende kettingen hangt (om de juiste spanning in hun spel te krijgen).

Vakmanschap
Eigenlijk zijn het drie vervelende mensen, maar gelukkig is daar het vakmanschap van het trio dat hen speelt. Cruz, Banderas en Martínez weten met een groots handgebaar of juist met een subtiel rollen van de ogen de lachers op hun hand te krijgen. En wat zo bijzonder is: je merkt dat hun aparte gedrag wél het beste in de ander naar boven haalt. Je krijgt dan ook het vermoeden dat de uiteindelijke film die ze van plan zijn te maken, wel eens heel goed zou kunnen worden. Deze ‘Competencia oficial’ over het repetitieproces is in ieder geval al zeer vermakelijk en inzichtelijk.

Vandaag op TV