TV Krant

Wild tales (2014)


f-wild.jpg
Wraakfilms zijn er genoeg, maar de manier waarop dit thema in het Argentijnse'Wild tales' in zes verschillende verhalen wordt uitgespeeld, is origineel, gewelddadig, over the top en buiten-gewoon hilarisch.

Een man en een vrouw raken in een vliegtuig met elkaar aan de praat. Wanneer ze het over muziek hebben, komen ze erachter dat ze een gemeenschappelijke kennis hebben, Gabriel. Al gauw blijkt dat meer passagiers deze Gabriel kennen, en de één na de ander geeft toe hem ooit beduveld of benadeeld te hebben. Wraak hangt in de lucht... In het tweede verhaal herkent serveerster Moza (Julieta Zylberberg) een man die haar restaurantje binnenkomt als degene die ooit haar familie ontwricht en haar jeugd verwoest heeft. Haar kordate kokkin (Rita Cortese) weet raad en pakt het rattengif alvast uit de kast... In het volgende verhaal zit zakenman Diego (Leonardo Sbaraglia) vrolijk in zijn snelle auto op een smalle weg in een afgelegen berggebied. Een vent in een aftandse truck slingert over de weg en weigert hem erlangs te laten. Het lukt Diego uiteindelijk om er voorbij te schieten, waarbij hij de onverlaat zijn middelvinger toont. Niet handig dus dat hij even later ineens een lekke band krijgt en langs de weg komt te staan...

Heerlijk hilarisch
De meeste mensen lezen liever een roman dan een verhalenbundel. Dat principe geldt ook voor films; menigeen gaat liever naar de bioscoop voor een speelfilm dan voor een setje korte films. Toch verdient de Argentijnse productie 'Wild tales' ('Relatos salvajes') het om hierin een uitzondering te zijn, te meer daar deze uitzonderlijke film werd medegeproduceerd door de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar. Het openingsverhaal begint als een aaneenschakeling van toevalligheden en wordt alsmaar absurdistischer en hilarischer, tot de geweldige ontknoping. Zo kent elk verhaal op zich een reeks onvoorspelbare gebeurtenissen die leiden naar een veelal gewelddadig slot. Tussen de regels door stopt regisseur Damián Szifrón ook wat maatschappijkritiek. De bekende Argentijnse acteur Ricardo Darín ('El secreto de sus ojos') speelt bijvoorbeeld een prima rol als ingenieur die genaaid wordt door de dienst Parkeerbeheer. Tijd voor wraak! Ook de corruptie van de rijke bovenklasse krijgt een sneer in het verhaal over een fataal auto-ongeluk. Een heerlijke mix van ernst, spanning, genoegdoening en humor.

Vandaag op TV