TV Krant

A rainy day in New York (2019)


A-Rainy-Day-In-New-York_st_1_jpg_sd-high.jpg
Student Ashleigh (Elle Fanning) mag haar favo­riete regisseur Roland Pollard (Liev Schreiber) interviewen in New York. Haar vriendje Gatsby (Timothée Chalamet) reist met haar mee, zodat ze na het interview een romantisch weekend in de stad kunnen doorbrengen. Maar er gaat van alles mis. Pollard is zo ontevreden over zijn nieuwste film dat hij er afstand van wil doen en Ashleigh ziet het als haar taak om de regisseur op andere gedachten te brengen. Dat kost nogal wat tijd, waardoor Gatsby alleen door regenachtig New York moet zwerven. Beiden beleven hun eigen avontuur in de stad en het is nog maar de vraag of hun geplande romantische weekendje er ooit van komt.

#MeToo
‘A rainy day in New York’ is Woody Allens vijftigste film als regisseur en scenarist, maar de 83-jarige filmmaker had zich dit jubileum vast iets anders voorgesteld. Sinds de #MeToo-beweging in 2017 opkwam zijn verschillende machtige mannen uit het filmvak beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo ook Allen: zijn adoptiedochter Dylan Farrow beschuldigde hem ervan dat hij haar als zevenjarige misbruikt heeft. De aantijgingen zijn al bekend sinds de jaren negentig. Oud nieuws, zegt Allen. Hij ontkent alles, maar de filmmaatschappij brandt haar vingers niet aan de zaak en brengt de film niet uit in de VS. ‘A rainy day in New York’ had daar vorig jaar in de bio­scoop moeten verschijnen, maar is nog altijd niet te zien. Diverse acteurs, onder wie Timothée Chalamet, Selena Gomez en Rebecca Hall, hebben gezegd spijt te hebben van hun medewerking aan deze film. Sommige acteurs doneerden hun salaris aan organisaties tegen seksueel geweld.

Typisch Allen
Die voorkennis neem je onbewust mee als je de film ziet: scènes waarin de jonge, naïeve Ashleigh wordt ingepalmd door oudere mannen komen ongemakkelijk over. Los daarvan is ‘A rainy day in New York’ geen slechte film, maar binnen het enorme oeuvre van Allen is het ook geen uitschieter. Misschien juist doordat het zo’n typische Woody Allen-film is. Alle kenmerken die de regisseur al in tientallen films gebruikte, zitten erin: New York als locatie, een neurotische hoofdpersoon, een welgesteld milieu, intellectuele grapjes, diepzinnige gesprekken over relaties en seks, een jazzy soundtrack. Die typische Allen-kenmerken leveren overigens wel mooie momenten op. Gatsby en zijn moeder hebben bijvoorbeeld een goed gesprek over afkomst, waarbij ‘A rainy day in New York’ is een typische Woody Allen-film: weinig verrassend, maar vertrouwd. De vijftigste film van de regisseur zou vorig jaar al in de VS uitkomen, maar is daar nog altijd niet te zieneen hoop wijsheden klinken. En Allens geliefde Manhattan ziet er prachtig uit, zelfs in de regen.

Vandaag op TV