TV Krant

The Hummingbird project (2019)


Hummingbird1.jpg
De neven Vincent en Anton hebben een in-genieus plan waarmee ze schatrijk kunnen worden. Aan de uitvoering ervan zitten wel wat haken en ogen.

Hoe sneller de data in de aandelenhandel binnenkomen, hoe sneller men kan reageren en hoe meer geld er wordt verdiend. Financieel genie Vincent (Jesse Eisenberg, boven links) en zijn neef, computernerd Anton (Alexander Skarsgård, boven rechts) werken bij hetzelfde aandelenbedrijf. Ze nemen ontslag om een project te starten dat de data een milli-
seconde sneller binnenhaalt dan hun voormalige werkgever doet: ze willen een glasvezelkabel aanleggen die via een tunnel in een rechte lijn van Kansas naar New Jersey loopt. Ze rekenen zich al rijk, want dit idee gaat hun miljoe-
nen dollars opleveren. In theorie lijkt dit plan perfect, maar in de praktijk zijn er natuurlijk hobbels op de weg.

Technisch abracadabra
In een dergelijke film is geleuter over technische zaken onvermijdelijk; je moet dat goed doseren om langdradigheid buiten de deur te houden en je moet het begrijpelijk maken, want voor de meeste kijkers is het abracadabra. Daar slaagt regisseur Kim Nguyen, die ook het verhaal bedacht, niet helemaal in. Het persoonlijke leed van de hoofdpersonen is waarschijnlijk bedoeld voor afwisseling en balans, maar lijkt er met de haren bijgesleept.

Karikaturaal karakter
Hoewel de cast enthousiast spel levert, is er een neiging tot overacteren, met name bij Jesse Eisenberg en Salma Hayek (onder links). Die laatste maakt bijna een karikatuur van haar karakter, een kille ex-bazin. Ondanks de genoemde tekortkomingen weet het verhaal toch redelijk te boeien. Het einde gaat niet de voorspelbare kant op en de aanloop daar naartoe heeft zelfs enkele verrassingen. Zo is er, om in termen van ‘The Hummingbird Project’ De neven Vincent en Anton hebben een in-genieus plan waarmee ze schatrijk kunnen worden. Aan de uitvoering ervan zitten wel wat haken en ogen. te blijven, toch nog licht aan het einde van de tunnel.

Vandaag op TV