TV Krant

The hate u give (2019)


the_hate_u_give2_1.jpg
De jonge Starr houdt haar leven thuis altijd strikt gescheiden van haar leven op school. Tot ze door een drama gedwongen wordt partij te kiezen, in het meeslepende ‘The hate u give’

De zestienjarige Starr (Amandla Stenberg) woont in een ruige, zwarte buurt. Voor beter onderwijs reist ze elke dag drie kwartier naar een witte school in een rijke wijk. Daar houdt Starr haar afkomst geheim, zelfs tegenover haar – witte – vriendje Chris (K.J. Apa). En thuis probeert Starr het ‘witte’ gedrag en taalgebruik van school tot een minimum te beperken. Als voor haar ogen een jeugdvriend door de politie wordt doodgeschoten, beseft Starr dat ze zich niet langer moet aanpassen, maar dat ze haar eigen stem moet laten horen voor gerechtigheid.

Toegankelijk
‘The hate u give’ is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Angie Thomas. In ons land werd het uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2018 in de categorie Vertaald. Het onderwerp spreekt de jeugd dus aan, ondanks het zware gegeven. Dat komt omdat het boek – en nu ook de film – heel toegankelijk is. Ook al ben je zelf geen zwarte tiener in een Amerikaanse achterstandswijk, de universele thema’s uit het verhaal resoneren bij iedereen: liefde voor familie en vrienden, angst om buitengesloten te worden en het zoeken naar de juiste weg in het leven.

Boodschap
Door het uitstekende spel en dito regie word je een met de personages. En het is knap dat van ‘The hate u give’ geen zwart-witverhaal gemaakt is. Er is geen goed of slecht, er wordt zelfs begrip getoond voor de agent die de fatale schoten afvuurde. De film laat zien hoe er, afhankelijk van je afkomst, op verschillende manieren tegen iets kan worden aangekeken. ‘The hate u give’ is een met liefde gemaakte film, die zijn boodschap, zonder oordeel, op meeslepende manier brengt.

Vandaag op TV