TV Krant

Das schweigende Klassenzimmer (2019)


klassenzimmer.jpg
In deze boekverfilming komt een minder bekende episode van de Oost-Duitse naoorlogse geschiedenis in beeld. Een hele schoolklas belandt vanwege één minuut stilte in een politieke maalstroom.

Filmmaker Lars Kraume heeft in Duitsland al een flinke lijst titels voor televisie op zijn naam staan. In ons land werd in 2015 zijn speelfilm ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’ uitgebracht, waarin de justitiële jacht op oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann wordt weergegeven. Aanklager Fritz Bauer werd daarin vertolkt door de gerenommeerde acteur Burghart Klaussner, die nu ook weer opduikt in ‘Das schweigende Klassenzimmer’. In het verdeelde Duitsland van 1956 was reizen van Oost naar West weliswaar verboden, maar nog wel mogelijk, bijvoorbeeld met de metro in Berlijn. Twee Oost-Duitse scholieren maken geregeld van die mogelijkheid gebruik. Zo kunnen Theo (Leonard Scheicher) en Kurt (Tom Gramenz) in West-Berlijn naar de bioscoop. Daar zien ze ook een nieuwsbericht met een verslag van de bloedig neergeslagen opstand in Hongarije. Hun voetbalheld Puskás lijkt daarbij zelfs te zijn gesneuveld.

Kille Oostbloksfeer
Weer terug op school vertellen ze hun klasgenoten geëmotioneerd wat ze in het Westen hebben vernomen. Uit solidariteit met de gesneuvelde Hongaren besluiten ze de geschiedenisles te starten met één minuut stilte. De leraar begrijpt niets van de zwijgende klas en doet woedend zijn beklag bij het schoolhoofd. Die probeert het incident te bagatelliseren, maar een fanatiek staflid speelt het bericht door naar het regiobestuur. Al snel staat de minister van Onderwijs, Lange (Burghart Klaussner), in de klas om de aanstichter van deze contrarevolutionaire daad te straffen. De klas blijft echter zwijgen… Dit waar-gebeurde verhaal, dat in boekvorm werd gegoten door oud-leerling Dietrich Garstka, draait om jeugdige naïviteit, solidariteit, menselijkheid en het meedogenloze keurslijf van het toenmalige communistische regime. Kraume vond een stel begenadigde jonge acteurs en weet de kille Oostbloksfeer goed te vatten. De boodschap overstijgt dit ene incident en heeft ook nu nog actuele waarde.

Vandaag op TV