TV Krant

Kidnapping Mr. Heineken (2015)


FH-0629-1000x750-c.jpg
Met een topcast (waaronder Anthony Hopkins) en de zegen en medewerking van schrijver Peter R. De Vries, moest de internationale verfilming van zijn bestseller wel een succes worden, toch? Het liep helaas anders…

“Voor iedereen die iets van de Heinekenontvoering en van recherchewerk af weet, is de film op veel momenten lachwekkend, ridicuul en stuitend ongeloofwaardig”. Was getekend: Peter R. De Vries, auteur van het boek ‘De Heineken ontvoering’. De makers van de internationale productie ‘Kidnapping Mr. Heineken’ konden opgelucht ademhalen, want de misdaadjournalist had het hier over de Nederlandse film ‘De Heineken ontvoering’ uit 2011. Door die film zei De Vries juist zijn medewerking toe aan ‘Kidnapping Mr. Heineken’, om het echte verhaal nu wél goed te vertellen.

Dreiging
In 1983 besluiten de jeugdvrienden Cor van Hout (Jim Sturgess ), Willem Holleeder (Sam Worthington), Jan Boellaard (Ryan Kwanten) en Frans Meijer (Mark van Eeuwen) biermagnaat Freddy Heineken (Anthony Hopkins) te ontvoeren. Hierbij maken ze 35 miljoen gulden aan losgeld buit. Maar door de oplopende onderlinge spanning en de constante dreiging dat ze worden opgepakt, sluit het net zich langzaam om het viertal.

Energie
En wat heeft De Vries te zeggen over ‘Kidnapping Mr. Heineken’? “De film viel me tegen. De montage en het ingekorte script maken dat de film niet zo goed is geworden als hij kon zijn. Jammer, spijtig van de energie die we in het script hebben gestopt.” Oei, ook niet positief dus. Maar bij het kijken naar de film begrijpen we wel wat De Vries dwars zit.

Speedbootachtervolging
In zijn spannende boek ‘De Heineken ontvoering’ worden eerst gedetailleerd de voorbereidingen beschreven, vervolgens de ontvoering zelf en daarna de nasleep als Cor van Hout (de verteller van het boek) en Willem Holleeder de hele wereld rondzwerven om uit handen van de Nederlandse justitie te blijven, alvorens ze worden opgepakt. Deze schat aan informatie was klaarblijkelijk nog niet genoeg voor de filmmakers, want ze plempen er een wild west bankoverval in, gevolgd door een speedbootachtervolging door de Amsterdamse grachten. Huh? Dat lazen we niet in het boek! Maar goed, het ziet er op beeld wel spectaculair uit, dus vooruit dan maar.

Sneltreinvaart
Wat erger is –en dan hebben we het niet over het feit dat de bierflesjes bruin hadden moeten zijn in plaats van groen- is dat de film spanning mist. De film gaat in sneltreinvaart langs de ijkpunten van het boek, waardoor je nergens tijd hebt om bij te komen of de personages beter te leren kennen. Al moeten we wel zeggen dat Sam Worthington een mooi broeierige, licht ontvlambare Willem Holleeder neerzet. Wat deze film bewijst is dat de ontvoering van Alfred Heineken zich niet leent voor een film… Het boek is te gecompliceerd om zich in 90 minuten te laten vertellen. Maak er een mooie Nederlandse miniserie van, die recht doet aan alle aspecten van het boek.

Vandaag op TV