TV Krant

Todos lo saben (2018)


Todos2.jpg
Het echtpaar Penélope Cruz en Javier Bardem is weer samen te zien; ditmaal in het spannende familiedrama ‘Todos lo saben’ (‘Everybody knows’) van de Iraanse Oscarwinnaar Asghar Farhadi.

De Spaanse steractrice Penélope Cruz is al sinds begin jaren negentig een opvallende, en nog altijd beeldschone, verschijning in de filmwereld. In die beginjaren was ze in ‘Jamón jamón’ (1992) en ‘Carne trémula’ (1997) al te zien tegenover haar landgenoot Javier Bardem, met wie ze uitein-delijk in 2010 zou trouwen. Enkele maanden geleden speelde het stel ook al samen in ‘Loving Pablo’, over drugsbaas Pablo Escobar. In ‘Todos lo saben’ spelen ze ex-geliefden van elkaar. Laura (Cruz) komt met haar jonge zoontje en tienerdochter Irene (Carla Campra) terug naar haar geboortedorp in Spanje, om de bruiloft van haar jongere zus Ana (Inma
Cuesta) bij te wonen. Laura’s echtgenoot Alejandro (Ricardo Darín) is achtergebleven in Argentinië, waar hij dringend op zoek is naar een baan. Wel treft ze haar hele familie en haar jeugdvriend en ex-geliefde Paco (Bardem).

Het bruiloftsfeest wordt ruw verstoord door de plotselinge verdwijning van Irene. Er zijn aanwijzingen dat ze is ontvoerd en er wordt al snel losgeld geëist. Alejandro komt direct over vanuit Argentinië en er wordt koortsachtig nagedacht over de mogelijke dader. Het lijkt iemand uit de omgeving van de familie te zijn. Maar wie? In de hectische dagen na de ontvoering worden oude wonden open-
gereten en komen familiegeheimen aan het licht. Zoals altijd het geval is bij regisseur Farhadi staan de onderlinge relaties van de personages centraal. Dat toonde hij al ijzersterk in zijn Oscarwinnaars ‘A separation’ en ‘The salesman’. Ditmaal gaat het psychologische spel echter wat ten koste van het verhaal. Als kijker blijf je na afloop met enkele vraagtekens achter. Wat hebben de knipsels van doen met de ontvoering van Irene? Wie zijn allemaal van de plannen op de hoogte? Gelukkig zijn het spel van de acteurs en de stijl van regisseur sterk genoeg om de film boven het gemiddelde te tillen.

Vandaag op TV