TV Krant

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018)


TheGuernsey1.jpg
‘The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society’ verschijnt in Nederland als ‘The Guernsey Literary Society’. Van een vreemde lange titel naar een kleurloze korte – maar dit romantische drama is raar noch saai.

Schrijfster Juliet Ashton (Lily James) heeft vlak na de Tweede Wereldoorlog veel succes met haar komische verhalen. Maar ze wil de diepte in. Als ze een brief krijgt van Guernsey-bewoner Dawsey Adams (Michiel Huisman) met de vraag of Juliet kan helpen met het verwerven van boeken voor hun literaire club, aarzelt ze geen moment en gaat naar het eiland toe. Juliet voelt dat er een verhaal zit in deze boekenclub, die tijdens de Duitse bezetting is ontstaan. Waar is oprichtster Elizabeth McKenna (Jessica Brown Findlay)? Wie is de vader van haar baby? En waarom slaat de vriendelijke sfeer radicaal om als Juliet deze schijnbaar onschuldige vragen stelt?

Plotwendingen
Als kijker denk je de film al te kunnen voorspellen: knappe, stadse schrijfster trekt naar een robuust natuurgebied, en valt daar voor een aantrekkelijke boer. Maar dan komen er interessante plotwendingen en worden er dilemma’s en vragen opgeworpen. Zo heeft Juliet een verloofde in Londen. En dit is niet eens een bullebak, maar een uiterst geschikte vent. Voor wie zal ze kiezen?

Natuurschoon
En dan is er de boekenclub op Guernsey, met op het eerste gezicht aardige leden. Maar langzaam worden de lagen van beleefdheid afgepeld en komen er drama’s boven drijven. Naast het natuurschoon van Guernsey (je wilt gelijk een vakantie boeken, zo idyllisch wordt het in beeld gebracht) schuwt de film er niet voor om de diepe wonden te tonen die WO II op het eiland achterliet. Zo blijkt achter een suffe titel een boeiende film schuil te gaan.

Vandaag op TV