TV Krant

Tampopo (2018)


tampopo.jpg
De Japanse eetfilm ‘Tampopo’ uit 1985 wordt opnieuw uitgebracht. Deze originele zogenoemde ‘noodlewestern’ toont een humoristische zoektocht naar het recept voor de perfecte noodlesoep.

De Japanse filmmaker Itami Jûzô begon zijn carrière rond 1960 als acteur in tientallen Japanse films en enkele Amerikaanse titels, waaronder ‘Lord Jim’ en ‘The big wave’. Vanaf 1984 tot aan zijn onfortuinlijke zelfmoord in 1997 schreef en regisseerde hij een tiental eigen films, waarvan ‘Tampopo’ de meest succesvolle was. ‘Tampopo’ is om diverse redenen een opmerkelijke productie. De onderwerpkeuze is opvallend én buitengewoon op zijn plaats, gezien het belang dat wordt gehecht aan voedsel en traditie in Japan. De verhaalstructuur is ongebruikelijk; het verhaal over de zoektocht naar de perfecte ‘ramen’ vormt de rode draad, maar deze wordt telkens onderbroken door korte, losstaande scènes waarin eten op telkens een andere manier centraal staat. Zo toont de openingsscène een bioscoopzaal, waar een goed gekleed gangstertype een andere bioscoopbezoeker opdraagt te stoppen met chips eten. Hij spreekt tevens de kijkers toe en raadt hun aan te genieten van goed eten en de film.

Smakelijk feest
De belangrijkste personages in het hoofdverhaal zijn vrachtwagenchauffeur Goro (Yamazaki Tsutomu), zijn jonge hulpje Gan (Ken Watanabe uit ‘The last samurai’ in een van zijn eerste rollen) en restauranthoudster Tampopo (Miyamoto Nobuko, de echtgenote van de regisseur). Wanneer Goro een hapje gaat eten in Tampopo’s bescheiden eettentje, valt hem op dat de noodlesoep niet goed is. Hij besluit haar te helpen om de slechtlopende zaak erbovenop te krijgen. Samen werken ze hard om het recept te verbeteren. Daarbij wordt niet geschroomd te spioneren bij de concurrentie en een noodlemeester om hulp te vragen. Die deskundige blijkt aandacht te hebben voor elk afzonderlijk ingrediënt en zelfs het varken te bedanken voor zijn vlees, dat volgens traditie uiterst links in de soepkom moet worden gelegd alvorens te beginnen met eten. Hilarische scènes met een stofzuigerslang en erotische scènes met een garnaal en een ei maken dit smakelijke feest compleet.

Vandaag op TV