TV Krant

The spy who dumped me (2018)


TheSpy2.jpg
De film is precies wat de titel belooft: een spionagethriller met een vette knipoog. Audrey (Mila Kunis) en Morgan (Kate McKinnon) worden per ongeluk aangezien voor spionnen en zorgen voor flink wat gulle lachsalvo’s.

De titel is een overduidelijke verwijzing naar de James Bondklassieker ‘The spy who loved me’ en de actiescènes doen daar niet veel voor onder. Neem bijvoorbeeld de schietscène in een chic Weens café die met veel flair gefilmd is, de stunts aan een trapeze hoog in de lucht of de acrobatische capriolen van een motorrijder die tijdens een wilde achtervolging boven op een vluchtauto belandt. Typisch voor de film is dat er een komische draai aan gegeven wordt en een auto bijvoorbeeld over verkeersdrempels rijdt om de belagers af te schudden.

Macguffin
In die auto zitten beste vrien-dinnen Audrey (Mila Kunis) en Morgan (Kate McKinnon). Wanneer ze ontdekken dat de ex van Audrey een spion is, reizen ze van hot naar her om een bijzonder voorwerp af te leveren. Dat ding is een typische macguffin, de filmterm voor een voorwerp dat schijnbaar heel belangrijk is zonder dat we precies begrijpen waarom. De trip door Europa levert in elk geval fraaie plaatjes op van Parijs, Boedapest, Berlijn en zelfs Amsterdam waar de grachten mooi in beeld komen, maar waar verder een beeld geschetst wordt van vieze jeugdhotels. Ondertussen jagen geheime diensten en criminele organisaties ook op datzelfde voorwerp. Het zorgt ervoor dat de twee dames steeds in hachelijke situaties verzeild raken.

Vette grappen
Tussendoor is er voldoende ruimte voor vette grappen (twee studenten die rustig de tv-serie ‘Alf’ blijven kijken terwijl gewapende mannen door hun kamer rennen) en lekker overdreven acteerwerk van de hoofdrolspeelsters. In sommige scènes lopen ze vol zelfvertrouwen in slow motion op de camera af, waarbij met name Kate McKinnon haar gezicht in de meest vreemde poses weet te krijgen. Kate, die vooral bekend staat als comédienne (o.a. ‘The big gay sketch show’, ‘Saturday night live’), mag met recht de vrouwelijke Jim Carrey genoemd worden.

Knipogen
Daar komt nog bij dat Kunis en McKinnon duidelijk heel veel lol hebben in hun rollen, ze zetten alles heerlijk vet en met dikke knipogen aan en komen over als echte vriendinnen. Dat zorgt er ook voor dat de nu en dan keiharde actie en soms wel erg bloederige beelden (zoals een afgesneden duim) niet zo hard aankomen bij de kijker. Door de forse dosis humor (ja, ook met die duim), blijft ‘The spy who dumped me’ een zeer vermakelijke film met onderhoudende grappen. Van ons mogen beide dames meer gaan samenwerken. James Bond heeft het ook niet bij één film gelaten. Misschien is ‘Try another day’ een leuke titel?

Vandaag op TV