TV Krant

The square (2017)


TVK1744_14_15_04.jpg
De Gouden Palm-winnaar in Cannes eerder dit jaar was de controversiële Zweedse film ‘The square’. Dit onthutsende satirische drama houdt de kunstwereld en het menselijk gedrag een spiegel voor.

Na zijn eerdere films ‘Play’ en vooral het indringende ‘Turist’ wist de Zweedse filmmaker Ruben Östlund de ogen van de hele filmwereld al verwachtingsvol op zich gericht bij de première van zijn nieuweling ‘The square’. Östlund neemt hierin bijna tweeënhalf uur de tijd voor een verhaal vol onvergetelijke scènes over kunst, vertrouwen, mededogen, privacy en intimidatie. Naast de Zweedse cast gebruikt Östlund ook enkele Amerikaanse sterren, zoals Elisabeth Moss (‘Mad men’, ‘Top of the lake’) als tv-reporter en Dominic West (‘The phantom menace’, ‘The wire’) als kunstenaar. De hoofdpersoon is museumdirecteur Christian (Claes Bang, bekend uit o.a. ‘The bridge’), die aan de vooravond staat van de opening van een nieuwe expositie in zijn hippe museum voor moderne kunst. Het concept dat gepresenteerd zal worden heet ‘The square’ en gaat over vertrouwen in anderen.

Grappig, pakkend en uniek
Enkele gebeurtenissen in Christians leven vormen de inleiding tot zijn neergang. Op straat worden zijn portemonnee en telefoon gestolen, juist op een moment dat zijn hulp wordt ingeroepen. Zijn vertrouwen in de mens krijgt prompt een flinke deuk. Een plan om zijn spullen terug te krijgen keert zich even later juist tegen hem. Een promotiecampagne voor de nieuwe expositie pakt eveneens heel anders uit dan de bedoeling was, waardoor Christian ook in kunstkringen in de problemen raakt. Een truc die Östlund enkele keren toepast is die van ontregeling. Hij laat onverwachte dingen gebeuren en zet daarmee personages en het publiek op het verkeerde been. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een persconferentie waarbij iemand met de ziekte van Tourette de hele boel bij elkaar vloekt. Ook een galadiner met een performancekunstenaar loopt flink uit de hand. ‘The square’ is heftig, grappig, pakkend en uniek, maar zeker niet voor iedereen.

Vandaag op TV