TV Krant

Triangle of sadness (2022)


1triangle.jpg
Na zijn eerdere Gouden Palm voor ‘The square’ in 2017 won regisseur Ruben Östlund die prijs dit jaar opnieuw met zijn satire ‘Triangle of sadness’. De rijken der aarde moeten het ontgelden.

Met zijn tweede Gouden Palm schaart de Zweedse filmmaker Östlund zich in een klein en eervol gezelschap, met daarin o.a. Francis Ford Coppola en Michael Haneke. Waar ‘The square’ zich afspeelde in de kunstwereld, is ditmaal de modewereld het startpunt voor een reeks observaties van menselijk gedrag. De hoofdpersonen zijn geliefden Carl (Harris Dickinson) en Yaya (de in augustus onverwacht overleden Charlbi Dean, r.), twee modellen die het beste van hun carrière al achter zich hebben. Carl kampt met moeizame audities en Yaya richt zich nu meer op haar rol als succesvolle influencer. In die hoedanigheid krijgt ze ook een uitnodiging om met Carl in te schepen op een luxe jacht voor een cruise.

Captain’s dinner
Het meer humoristische deel van de film wordt ingenomen door de tocht op zee, waarin de excentrieke personages het verhaal luchtig houden. Een stel Engelse wapenhandelaren, een steenrijke Russische mestgigant en de alcoholis- tische kapitein (Woody Harrelson) schuiven aan voor het exquise ‘captain’s dinner’, maar een storm gooit op grandioze wijze roet in het eten. Het slot van de film speelt zich af op een eiland, waar de onderlinge machtsverhoudingen verschuiven. De toilet- juffrouw van het schip neemt nu ineens het roer stevig in handen. Het spelen met die onderlinge verhoudingen en de balans tussen verwachtingen en macht vormen een rode draad in Östlunds oeuvre. Deze visueel uitnodigende film vraagt om een uitvoerig gesprek na afloop.

Vandaag op TV