TV Krant

American made (2017)


TVK1734_14_01.jpg
Tom Cruise vliegt eropuit in ‘American made’. In dit waargebeurde verhaal speelt hij een piloot die zowel voor de overheid als een drugskartel werkte.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werkt Barry Seal (Tom Cruise) als piloot voor vliegtuigmaatschappij TWA. Na zijn ontslag wordt hij benaderd door het Medellín-drugskartel van Pablo Escobar, voor wie hij drugs gaat smokkelen. Als de CIA dit ontdekt en Seal arresteert, biedt hij hun een deal: in ruil voor strafvermindering gaat Seal undercover voor de Amerikaanse regering werken, om zo bewijzen te verzamelen om het drugskartel op te rollen.

Koerier
Doug Liman regisseerde ‘American made’. Hoe zou hij Barry Seal omschrijven? “Ik zie hem als de UPS-dienst voor illegale waar. Als iets snel en onder de radar van A naar B gevlogen moest worden, was Barry daar de man voor. Het interesseerde hem niet wat hij vervoerde; of het nou wapens voor de CIA waren, of drugs voor het kartel.”

Peentjes zweten
Tom Cruise staat erom bekend dat hij zoveel mogelijk zelf zijn stunts doet. Zo ook nu. Er was één bepaalde scène die regisseur Liman peentjes deed zweten. “Tom vloog een tweemotorig vliegtuigje. Het is al gevaarlijk om je hoofdrolspeler alleen
een vliegtuig te laten besturen, ook al is Tom een gediplomeerd piloot. Maar in die scène moest Barry uit de cockpit naar het
ruim van het vliegtuig gaan. Dat deed Tom ook, en toen besefte ik dat op dat moment niemand het vliegtuig bestuurde. Het was al een stunt dat Tom helemaal alleen in dat vliegtuig zat, maar het werd een nog grotere stunt dat hij een tijdje stuurloos vloog.”

Nu eens anders
De CIA-contactpersoon van Barry Seal is Monty Schafer, gespeeld door Domhnall Gleeson. “In films is de CIA-contactpersoon vaak een oudere, door de wol geverfde man, omgeven door grote videoschermen waarop hij elke stap van de personages ziet. Geloof me, ik heb me er ook schuldig aan gemaakt”, lacht Liman, die doelt op zijn ‘The Bourne identity’ uit 2002. “Dat wilde ik nu eens helemaal omdraaien. Dus de persoon in wiens handen Cruise zijn leven legt, is een groentje, die niet eens zijn eigen kantoor heeft.”

Vandaag op TV