TV Krant

Despicable me 3 (2017)


TVK1725_14_15_03.jpg
Wat gebeurt er met animatiefilms die succesvol zijn? Die krijgen een vervolg! En nog een vervolg! Plus een film over de populaire bijfiguren. Kijk maar naar ‘Shrek’, ‘Madagascar’ en ‘Despicable me’. Het gevaar hiervan is dat de magie eraf gaat. ‘Despicable me’ leek dit ook te overkomen. Na het succes van de eerste film uit 2010, waarin we kennismaakten met aarts-slechterik Gru, volgde drie jaar later een aardig, maar wat braaf vervolg, waarin Gru van superschurk in supervader was getransformeerd. En de Minions, Gru’s populaire gele handlangertjes, kregen in 2015 hun eigen film. Leuk voor de allerjongste fans, maar er werd in ‘Minions’ meer op hun schattigheidsfactor geleund dan op een goed verhaal.

‘Terug stelen’
In deel drie is Gru is nog steeds een good guy, en vormt hij een gezinnetje met zijn drie geadopteerde dochters en vriendin Lucy. Dan hoort Gru dat hij een tweelingbroer heeft, genaamd Dru. Die wil het criminele familiebedrijf voortzetten. Gru laat zich overhalen om zijn oude stiel weer op te pakken, met het stelen van een grote diamant. Maar het is dit keer voor een goede zaak: slechterik Balthazar Bratt heeft het kostbare kleinood namelijk in handen, en Gru en Dru moeten het van hem ‘terugstelen’.

Nieuwe ster
Je zou verwachten dat Gru en Dru de show gaan stelen, maar nee: Balthazar Bratt is de onbetwiste ster van ‘Despicable me 3’. Hij was in de jaren tachtig van de vorige eeuw een kindster met een eigen tv-serie. Maar toen kwamen de jeugdpuistjes, een groeispurt en de baard in de keel, en werd zijn show gestopt. Een hevig gefrustreerde Balthazar Bratt zint dertig jaar later op wraak.

Eighties sfeer
Het is een meesterzet om Bratt in te brengen, want de ouders van de kinderen die naar ‘Despicable me 3’ gaan, zijn in de eighties opgegroeid, en zullen de film
als een nostalgische trip ervaren. Alleen al de ‘look’ van Bratt: vlassnor, oorbel, kleurrijke kleding, schoudervullingen en als kapsel het matje in de nek en stekels bovenop. Iedereen die opgroeide in dat decennium maakte zich wel aan iets van bovenstaande schuldig.

Heerlijke hits
Naast de uiterlijke herkenning kun je genieten van een heerlijke rits aan hits, van o.a. Michael Jackson, Madonna, Phil Collins, A-Ha en Dire Straits. En er worden creatieve knipogen gegeven naar de hypes van die tijd. De grote hompen roze kauwgom bijvoorbeeld, waar wij ons als kinderen een kaakverrekking op kauwden, zet Bratt in als een wapen (de bellen die ervan worden geblazen zijn zo groot, dat ze iedereen platdrukken). En het keyboard dat je als een gitaar om je nek kunt hangen (deze zogeheten ‘keytar’ was een onmisbaar instrument bij vele newwavebands) stoot hier tijdens het spelen een krachtige energiestraal uit, waarmee je iedereen omver blaast.

Goede balans
Balthazar Bratt is een perfecte nieuwe aanwinst, waardoor dit derde deel fris aanvoelt. Maar ook de fans van de Minions of de drie geadopteerde dochters van Gru komen aan hun trekken, met leuk geschreven scènes waarbij de spotlight even op hen staan. Er heerst een goede balans in ‘Despicable me 3’, waardoor het nooit te gezapig of te hysterisch wordt. Wat het wel is geworden: een verschrikkelijk leuke film.

Vandaag op TV