TV Krant

Pirates of the Caribbean: Salazar's revenge (2017)


TVK1721_14_15_04.jpg
Alle fans aan dek! De vijfde ‘Pirates of the Caribbean’ zeilt de Nederlandse bioscopen binnen. Een feest voor alle fans van deze reeks spectaculaire actiefilms vol humor. Al is het frisse er inmiddels wel vanaf en begint de schat van de piratenreeks zijn glans te verliezen.

De allereerste ‘Pirates of the Caribbean’, die alweer dateert uit 2003, maakte indruk met een frisse mix van actie en humor. Deze film was speciaal vanwege het piratenthema, waar filmmaatschappijen na enkele grandioze flops (zoals ‘Cutthroat Island’ dat 137 miljoen dollar verlies draaide) hun handen niet meer aan durfden branden. De eerste ‘Pirates’ had echter ontegenzeggelijk de wind in de zeilen en stuwde deze reeks tot grote hoogten. Het is een van de meest succesvolle filmfranchises ooit met een totale boxoffice van ruim 3,7 miljard dollar. Daar gaat met deze vijfde film – die trouwens in Australië werd gefilmd – zeker een hoop goud bijkomen.

Hoog tempo
Dit vijfde deel duurt twee uur en negen minuten. Dat klinkt als lang, maar het is de kortste van alle ‘Pirates’-films tot nu toe en het tempo ligt zo hoog dat het avontuur voorbijschiet. Het verhaal, dat in eerdere films wel eens lastig te volgen was, is redelijk simpel gehouden. Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) wordt opgejaagd door Kapitein Salazar (Javier Bardem), die op het spookschip de ‘Flying Dutchman’ de wereldzeeën afreist om alle piraten ter wereld af te maken. Piraat Sparrow staat daarbij hoog op Salazar’s verlanglijstje, want met hem heeft de kapitein nog een appeltje te schillen. Salazar en zijn bemanning van dode scheepsmaten zijn door niemand te stoppen. De enige hoop voor Sparrow ligt in de mythische drietand van de zeegod Poseidon. En daarvoor heeft hij de hulp nodig van de jonge astronome Carina (Kaya Scodelario) en de jonge matroos Henry (Brenton Thwaites). Zullen zij de drietand vinden?

Netjes ingekleurd
Die vraag stellen is hem beantwoorden. In deze films zijn er weinig verrassingen. De grove lijnen zijn bekend, het gaat er alleen nog om hoe alles ingekleurd wordt. Natuurlijk wacht een happy end, het gaat erom hoe we onderweg vermaakt worden met originele actie en leuke gastrollen. De actiescène die de meeste indruk op ons maakte speelt zich af op Sint Maarten, waar Jack en zijn hulpjes met enkele sterke paarden een compleet bank-gebouw door de straten slepen. Ondertussen valt er steeds meer geld uit de open kluis in het gebouw. Een andere geslaagde scène is de bijna-executie van Jack Sparrow met de guillotine: Sparrow: “Guillotine? Dat klinkt Frans, dus zo erg kan het niet zijn.” Vervolgens gebeurt er iets hoog origineels met het onthoofdingsapparaat, wat samen met de onvergelijkbare mimiek van Johnny Depp voor vrolijke (en spannende) momenten zorgt.

Johnny Depp
Want Depp is en blijft de grote attractie van elke ‘Pirates’-film. De Disney-bazen moeten eerst geschrokken zijn toen ze zagen hoe Depp zwalkend, schmierend en besmeerd met oogschaduw een persiflage op een zeerover ten beste gaf. Maar dat is precies wat de reeks de broodnodige humor geeft. Naast schatkaarten, knokpartijen en actie is deze iconische rol van Depp een onmisbaar element in het succes van de films. Helaas moeten we hier wel opmerken dat de mimiek van Depp uitgeput lijkt. We hebben eigenlijk elk gebaartje al wel een keer gezien. Gelukkig dateert de vorige film alweer van zes jaar geleden, anders was die herhaling extra opgevallen. Eigenlijk geldt dit voor de hele film. Dit soort rolprenten moeten niet elke twee jaar verschijnen, want dan valt op hoeveel ze op elkaar lijken.

Geweldige slechterik
Toch hebben de relatief onbekende regisseurs Espen Sandberg en Joachim Rønning het er niet slecht van afgebracht. Deze Noren zijn vooral bekend vanwege hun biografische drama ‘Kon-Tiki’ over Thor Heyerdahl en zijn reis per vlot naar Polynesië. Ze kregen er een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film voor. Ook hier laten ze zien dat ze behoorlijk overweg kunnen met water. Dit vijfde deel is zeker niet het beste uit de reeks, maar het zit duidelijker in elkaar dan het onbegrijpelijke ‘On stranger tides’. Bovendien laat Javier Bardem zien dat hij een geweldige slechterik kan spelen (zoals hij eerder ook al in ‘Skyfall’ deed). Zijn dode kapitein, met als wier ronddrijvend haar en een raspend, vochtig stemgeluid, is een welkome aanvulling op de eerdere tegenstanders van Jack Sparrow. Bovendien zien we twee oude bekenden terug uit eerdere films. De liefhebbers van de reeks kunnen hun handjes dichtknijpen, want ze worden op hun wenken bediend met hapklaar amusement. Alle fans aan dek!

Vandaag op TV