TV Krant

Train to Busan (2016)


TVK1713_13_05.jpg
Met de populaire serie ‘The walking dead’ is het zombiegenre gemeengoed geworden en zelfs enigszins uitgemolken. Toch weet de spannende Koreaanse film ‘Train to Busan’ de ‘ondoden’ weer volop nieuw leven in te blazen.

Het probleem van genrefilms is dat veel mensen na één of twee slechte ervaringen zo’n heel genre vermijden. Dat is uiteraard een overtrokken reactie waarmee filmliefhebbers zichzelf tekort doen, want elk genre, of het nu westerns, horror, thrillers of dansfilms betreft, kent naast slechte en heel veel middelmatige titels ook toppers. Onder de zombiefilms valt ‘Train to Busan’ absoluut onder de zeer goede. De Koreaanse regisseur Yeon Sang-ho maakte hiervoor de animatiefilm ‘Seoul station’, over een zombie-uitbraak op het centraal station in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. ‘Train to Busan’ is een speelfilm, maar is wel op te vatten als vervolg op ‘Seoul station’; het verhaal start waar de eerste titel eindigt. Ditmaal draait het om de drukbezette, gescheiden beurshandelaar Seok-woo (Gong Yoo) die zijn tienjarige dochtertje Soo-an (Kim Soo-an) speciaal voor haar verjaardag naar haar moeder in Busan zal brengen. Vlak voordat de trein wegrijdt springt er een gewonde jonge vrouw aan boord, die al snel transformeert in een zombie…

Volop vaart
Een rijdende trein biedt weinig kansen om je te verstoppen of te vluchten, maar Yeon slaagt erin alle aspecten van de trein te benutten en de vaart er twee uur lang flink in te houden. De ene na de andere passagier valt ten prooi aan de bijtgrage zombies, die hier verrassend snel en actief zijn. Toch zijn er standvastige reizigers, die zich fel verzetten tegen de monsterlijke aanvallers. Sang-hwa (Ma Dong-seok) is met zijn hoogzwangere vrouw aan boord en blijkt een onmisbare kracht in deze overlevingstocht. Ook een jonge student en zijn sportteam zitten in de trein. Naast de apocalyptische elementen in de film geeft ‘Train to Busan’ ook sociaal commentaar op de kloof tussen arm en rijk en kritiek op de corruptie van de elite, een element dat van belang is in Zuid-Korea, waar onlangs president Park werd afgezet vanwege corruptie. Stap snel in en mis deze trein niet!

Vandaag op TV