TV Krant

Don't breathe (2016)


TVK1639_14_02.jpg
Een inbraak die op het eerste gezicht simpel lijkt, wordt een helse ervaring voor de drie jeugdige daders. Het uitstekende ‘Don’t breathe’ doet je als kijker regelmatig naar adem snakken.

Toen de horrorklassieker ‘Evil dead’ (1981) in 2013 een remake kreeg, vreesden de fans het ergste. Werd hun favoriete film net zo verkracht als genregenoten ‘A nightmare on Elm street’ en ‘Friday the 13th’? Deze andere jaren tachtig-klassiekers werden in hun remakes (uit 2009 en 2010) compleet beroofd van hun eigen identiteit. De nieuwe versies waren humorloos, bloedserieus, en de grootste zonde: nergens eng of spannend. Maar gelukkig bleek de remake van ‘Evil dead’ net zo’n lekker dwarse film als het origineel; een achtbaanrit waarbij je niet weet of je gilt van angst, of van pret. Regisseur Fede Alvarez, afkomstig uit Urugay (hij maakte met ‘Evil dead’ zijn Amerikaanse debuut), komt nu met ‘Don’t breathe’. En die is net zo goed.

Oorlogsveteraan
Om hun uitzichtloze bestaan te ontvluchten willen Rocky (Jane Levy), Alex (Dylan Minnette) en Money (Daniel Zovatto) een grote financiële slag slaan. Dit willen ze doen door in te breken bij een alleenstaande blinde man (Stephen Lang), die naar verluidt zo’n 300.000 dollar cash in huis moet hebben. Maar eenmaal binnen blijkt hun tegenstander een oude oorlogsveteraan, die misschien zijn zicht, maar zeker niet zijn ‘killer instinct’ heeft verloren…

Meeleven
Alvarez heeft zijn ‘Evil dead’-hoofdrolspeelster meegenomen. Deze Jane Levy is klein, pittig, maar met de juiste ‘girl next door’-uitstraling dat je met haar meeleeft. De regisseur speelt overigens meesterlijk met dat meeleven. Want voor wie juich je? Het lijkt een inkoppertje, als je het hebt over een blinde man van middelbare leeftijd tegenover drie jeugdige inbrekers. Dat trio moet boeten! Maar de blinde man (hij wordt in de film niet bij naam genoemd) blijkt zó meedogenloos en bloeddorstig, dat je gaat meeleven met de doodsbange jongeren. Maar goed, zij hebben zichzelf in die situatie gebracht, en de blinde man heeft het recht zijn territorium te verdedigen. Dus de hoeveelheid sympathie verschilt constant, maar beide partijen begrijp je tot op zekere hoogte.

Rottweiler
Met pervers plezier zetten de filmmakers de personages in penibele situaties. De blinde man loopt soms rakelings langs één van hen, en als een ongelukkige per ongeluk op een krakende vloerplank staat, richt de bewoner zijn pistool griezelig nauwkeurig op de plek waar het geluid vandaan komt. Die persoon kan alleen maar stokstijf blijven staan… En niet ademen natuurlijk. Alsof de blinde man niet gevaarlijk genoeg is, is er ook nog zijn rottweiler, die even rücksichtslos als zijn baasje jacht maakt op de indringers. Steeds liggen er weer nieuwe verassingen op de loer in ‘Don’t breathe’, die we met zijn inventiviteit, originaliteit en enorme spanning tot één van de beste horrorfilms van 2016 mogen rekenen.

Vandaag op TV