TV Krant

Soof 2 (2016)


TVK1650_15_02.jpg
Na het enorme succes van ‘Soof’ is er nu het vervolg, waarin de onhandige hoofdpersoon opnieuw worstelt met het leven, het huwelijk en de sleur. Een sterk tweede deel, dat herkenbaar is en bovenal erg grappig.

Was de relatie tussen kokkin Soof (Lies Visschedijk) en Kasper (Fedja van Huêt) in de vorige film al problematisch, in dit tweede deel gaan de geliefden ondanks therapie uit elkaar. Kasper gaat in een bedrijfshal wonen, waar hij een camper heeft neergezet. Soof dweept met haar ellende en komt niet meer aan haar restaurant toe, dat daardoor steeds slechter loopt. Als Kasper dan ook nog een heel jonge vriendin blijkt te hebben, stort Soofs wereld in elkaar - tot ze zelf ook gaat daten. Begint er een nieuw leven voor haar?

Herkenbaarheid en nostalgie
‘Soof 2’ is een fijne film die feilloos de – voornamelijk vrouwelijke – doelgroep weet te bereiken. Die zal zich vaak herkennen in de moeite die Soof soms heeft om werk en privé te combineren, in de problemen en sleur die een huwelijk op kunnen leveren en in mannen in een midlifecrisis die een racefiets kopen. Dat zat ook al in de vorige film, maar aan het recept van dat succesnummer (784.000 bezoekers en na ‘Gooische vrouwen 2’ de best bezochte Nederlandse film van het jaar) is een extra ingrediënt toegevoegd: nostalgie. Dat zit in de vele aanstekelijke klassiekers op de soundtrack, maar komt ook naar voren in een campingtripje en het gezellig met elkaar kletsen, in plaats van eindeloos op mobieltjes turen.

Gênant
Naast nostalgie en herkenbaarheid bestaat het sterke punt van ‘Soof 2’ uit de gênante momenten. Die zijn er weer volop. Zoals Soof die ‘I will survive’ zingt op een manier waarvoor de ‘The voice’-jury de stoelen niet zal omdraaien, haar interpretatie van het dansje ‘The Soof-shuffle’ en de manier waarop ze zich opdringt aan choreograaf Jim Cole (Dan Karaty, die in feite zichzelf speelt). Het zorgt ervoor dat je als kijker een beetje ongemakkelijk op je stoel zit te draaien en binnensmonds “Oh, nee” mompelt…

Bridget Jones
We hebben het al eens eerder gezegd: Soof doet sterk denken aan de Nederlandse Bridget Jones. Ook dit personage is licht neurotisch en een beetje klungelig, zit vol onzekerheden over zichzelf en belandt in allerlei ongemakkelijke situaties (zoals het vals zingen van ‘I will survive’). ‘Soof 2’ is opnieuw een fijne film voor iedereen, maar vooral voor vrouwen. De herkenbaarheid en gewoonheid van Soof (opnieuw briljant gespeeld door Lies Visschedijk) zorgen ervoor dat de kijkers zichzelf herkennen en dus in feite anderhalf uur om zichzelf lachen. We zijn nu al benieuwd naar ‘Soof 3’.

Vandaag op TV