TV Krant

Rokjesdag (2016)


rokjesdag-.jpg
De lente komt eraan en dan is rokjesdag nooit ver weg: het moment dat vrouwen massaal hun blote benen laten zien, en mensen aan het flirten slaan. Regisseur Johan Nijenhuis maakte er een luchtige romantische komedie van.

De Nederlandse romantische komedie zit flink in de lift. Alleen al het afgelopen halfjaar werden we vergast op o.a. ‘Brasserie Valentijn’, ‘Mannenharten 2’ en ‘Ja, ik wil!’. Maar Johan Nijenhuis maakte al romkoms toen ze nog niet ‘in’ waren. Zijn debuutfilm ‘Costa!’ dateert uit 2001. De kritieken waren niet mals, maar de bezoekers stroomden toe. Nijenhuis ging stug door op de ingeslagen weg, wat hits opleverde als ‘Volle maan’, ‘Verliefd op Ibiza’ en ‘Toscaanse bruiloft’. Sinds het begin hanteert de regisseur een vast recept: de cast bestaat uit een mix van soapies (voor de bekendheid) en karakteracteurs (voor de geloofwaardigheid) en de locatie is een mooie, zonnige plek.

Lente!
Bij het kijken naar ‘Rokjesdag’ heb je meteen zin in de lente. We zien de mooiste plekjes van Amsterdam, dat in een prachtige lentezon baadt. Een stel hoofdstedelijke singles wordt geïntroduceerd, zoals advocate Marijke (Lieke van Lexmond), fitness-instructrice Danielle (Birgit Schuurman) en dierenverzorger Edwin (Martijn Fischer). Ze willen allemaal graag de lente met een geliefde beleven, dus schrijven ze zich in voor Love Bites, een kookworkshop speciaal voor alleenstaanden. Er wordt hevig geflirt, geheimen komen boven borrelen en maskers vallen af…

Zwierigheid

De films van Nijenhuis zijn als een luchtig gebakje. Hij heeft een bepaalde zwierigheid en beschikt over de finesse om de kijker te laten geloven in de gebakken lucht die hij opdient. Het is nooit vervelend om zijn films te zien en dat geldt ook voor ‘Rokjesdag’.

Vandaag op TV