TV Krant

Kubo en het magische zwaard (2016)


Kubo_zwaard.jpg
Het is de makers van ‘Coraline’ en ‘De Boxtrollen’ weer gelukt. ‘Kubo en het magische zwaard’ is een intelligente, fantasievolle en volwassen animatiefilm over een jongen en zijn zoektocht naar een magische gevechtsuitrusting.

Stop-motion is het tijdrovende filmgenre waarbij poppen steeds in een nieuwe positie worden gefotografeerd en al die beeldjes achter elkaar een vloeiende beweging vormen. Deze markt wordt naast het bekende Britse Aardman Animations beheerst door het Amerikaanse Laika. Waar de Engelse concurrent vooral op humor mikt met films als ‘Wallace & Gromit’ en ‘Shaun the Sheep’, kiest de VS-variant voor actie en duistere verhalen.

Spectaculair begin
‘Kubo en het magische zwaard’ speelt zich af in het Japan van eeuwen geleden en begint spec-
taculair met een woeste zee en een moeder die met haar kind in de golven probeert te overleven. Vervolgens schakelt de film naar voren in de tijd: de jongen Kubo en zijn moeder wonen op een hoge rots langs de kust. De moeder verkeert vaak in een apatische staat en lijdt aan geheugenverlies. Eén ding echter weet ze nog heel goed: Kubo moet voor het donker thuiskomen, want in de nacht gebeuren duistere dingen.

Magische origami
Lastig voor Kubo, want op de markt in het nabijgelegen dorpje vertelt hij graag steeds hetzelfde verhaal, dat hij op magische wijze verbeeldt met origami modellen die hij onder controle houdt met zijn shamisen, een snaarinstrument. Hij laat zich meeslepen door zijn spannende verhalen en de opgetogen reacties van de toeschouwers. Maar voordat hij het eind bereikt van het verhaal over een geheimzinnige wapenuitrusting en de draakachtige Moonking, moet hij altijd weer naar huis omdat het donker wordt.

Droste-effect
Gelukkig maar, want dit verhaal binnen het verhaal dat Kubo steeds op de markt vertelt, is eigenlijk een samenvatting van de plot van de hele film en als Kubo dat zou verklappen, zouden we het eind al weten. Het zorgt voor een leuk droste-effect in de film: de filmmakers spelen met poppen die met poppen spelen. Het verhaal komt op stoom als Kubo op een dag toch te laat is en belaagd wordt door een stel enge tweelingzussen, die nu ontdekken waar hij woont. Kubo zal een mysterieus zwaard, harnas en helm moeten vinden om de strijd aan te gaan met deze wezens en hun leider de Moonking… En nu komen we wél te weten hoe het verhaal eindigt.

Aziatische Indiana Jones
Dat eind verraden we natuurlijk niet, maar we kunnen wel verklappen dat ‘Kubo en het magische zwaard’ een prachtig gemaakte film is, met geweldige decors van een rotskust en fascinerende karakters, waaronder een enorm bewegend skelet. Bij vlagen voelt de film als een ‘Indiana Jones’-avontuur, maar dan in een Aziatische setting met bijbehorende mystiek.

Volwassen toon
Wel zou ‘Kubo’ voor kinderen te volwassen van toon kunnen zijn, met thema’s als overlijden en de kracht van herinneringen, en ook de soms behoorlijk enge personages zoals de griezelige tweelingzussen. Maar op zichzelf is deze stop-motionfilm een indrukwekkend stukje vakwerk voor de liefhebbers, die tijdens de aftiteling kunnen zien hoe het skelet uit de film tot leven kwam en wat een karwei dat was. Respect!

Vandaag op TV