TV Krant

Buurman & Buurman (2015)


buurman.png
Het onafscheidelijke duo ‘Buurman & Buurman’ bestaat precies veertig jaar. In de Nederlandse bioscopen wordt dat gevierd met de eerste ‘Buurman & -Buurman’-film, die bestaat uit zes nieuwe filmpjes. ‘A je to!’

In 1976 verscheen het allereerste ‘Buurman & Buurman’-filmpje, de Tsjechische serie over de onhandige klussers die vol vertrouwen aan elk karwei beginnen. Een beetje vergelijkbaar met het tv-programma ‘Help, mijn man is klusser!’, maar dan grappig en in poppen-animatie. In de loop der jaren verschenen – soms met grote tussenpozen – ruim tachtig afleveringen. Voor deze film zijn zes nieuwe afleveringen gebundeld tot een uur ‘Buurman & Buurman’--plezier. Elk met eigen titel en aftiteling, waardoor ouders het als een ver-edelde tv-marathon zullen zien, maar kinderen zijn gewend aan de verhaaltjes met een lengte van zes à zeven minuten.

Nederlandser?
Bovendien blijven de avonturen over een sinaasappelpers of een hometrainer erg grappig en behouden ze op groot doek hun oorspronkelijke charme. De buurmannen moeten bijvoorbeeld bij elke deur bukken, wat heel gebruikelijk is bij oudere Tsjechische huizen. De film is in het Nederlands nagesynchroniseerd door Kees Prins en Siem van Leeuwen, die vaak “Wat doe je nou?”, “Hupsakeetjes” en uiteraard “A je to!” zeggen, de Tsjechische term voor ‘opgelost’. Mogelijk gaat de serie Nederlandser worden, want theatermaker en landgenoot Jelle Kuiper is gevraagd om tien nieuwe afleveringen te maken. Hupsakeetjes!

Vandaag op TV