TV Krant

A walk in the woods (2015)


walk-in-the-woods.png
Na de ruige wandeltochten van Mia Wasikowska in ‘Tracks’ en Reese Witherspoon in ‘Wild’ zijn het in ‘A walk in the woods’ twee heren op leeftijd, Robert Redford en Nick Nolte, die met een rugzak de natuur intrekken.

De Amerikaanse schrijver Bill Bryson, bekend van onder meer ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’, woonde lange tijd in Engeland. Nadat hij in de jaren negentig was teruggekeerd naar de VS, liep hij met een vriend (een deel van) de 3.500 km lange wandelroute Appalachian Trail. Het boek dat hij daarover schreef, ‘A walk in the woods’, is nu verfilmd door regisseur Ken Kwapis (‘The office’). De rol van Bryson wordt vertolkt door Robert Redford, die jaren geleden de rechten van het boek verkreeg en ook als producent op de aftiteling staat. Zijn metgezel is een vriend van lang geleden, Stephen Katz (Nick Nolte), die kampt met overgewicht en drankzucht, en eigenlijk niet de juiste conditie, gezondheid en instelling heeft om aan zo’n uitputtende tocht te beginnen. Bryson mag echter van zijn vrouw niet alleen op pad, dus gaat het onwaarschijnlijke duo samen op weg. Tijdens hun voettocht doen zich allerlei opmerkelijke en komische situaties voor. Van meet af aan is duidelijk dat dit een komedie is, waarin geen plaats is voor zwaar drama.

Simpele grappen
De tocht door de Appalachen voert door schitterende natuur, maar aangezien deze film meer gaat over de interactie tussen beide hoofdpersonen, komen natuurliefhebbers er wat bekaaid vanaf. Veel scènes spelen zich af in berghutten en restaurantjes of op kampeerplekken. Af en toe is er wat contact met collega-wandelaars, die stuk voor stuk veel jonger zijn en beter voorbereid lijken te zijn. Eenmaal is er een eenzame wandelaarster die zich hinderlijk aan het tweetal opdringt, maar die kunnen ze van zich afschudden. In een hotel is er een aangename ontmoeting met hotelhoudster Jeannie (Mary Steenburgen), maar dat leidt verder nergens toe. Net zomin als het romantische treffen van Katz met een redneckdame in een wasserette. Al met al is ‘A walk in the woods’ best vermakelijk, maar sommige grappen zijn wat te simpel of voor de hand liggend. Emma Thompson heeft als Brysons vrouw Catherine een veel te kleine rol om de film een extra impuls te geven.

Vandaag op TV